пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

10. Вторгнення монгольських племен в Середню Азію, Закавказзя, Причорномор’я. Битва та Калці.

Влітку 1219 близько 100 тис. татаро-монголів на чолі з Чингісханом вторглися в Середню Азію. У той час там існувало Хорезмськой держава на чолі з ханом Мухаммедом. Це був процвітаючий край з розвинутим землеробством, ремеслами, що лежить на перетині торгових шляхів. Найбільші міста Хорезм, Бухара, Самарканд вражали своїми архітектурними ансамблями. Але внутрішні чвари не дозволили дати відсіч монгольському війську. У підсумку, жителі міст були майже поголовно винищені, майстерні ремісники відведені в полон, а ріллі перетворені на пасовища. Населення обклали важкій даниною.

Основна сила татаро-монголів повернулася з награбованої видобуванням з Середньої Азії до Монголії. Але значна частина війська була спрямована на завоювання Ірану і Закавказзя. Розбивши об'єднані вірмено-грузинські війська і завдавши величезної шкоди економіці Закавказзя, загарбники були змушені покинути територію Грузії, Вірменії та Азербайджану, так як зустріли сильний опір населення. Повз Дербента, де був прохід по березі Каспійського моря, татаро-монголи пройшли на Північний Кавказ в землі аланів. Тут їх чекали нові бої. Алани об'єдналися з кочували там половцями, як свідчить перський історик - Рашид-ал-Дін, і воювали спільно, «але ніхто з них не залишився переможцем». Тоді татаро-монголи схилили половецьких вождів до відходу з земель аланів, а потім «здобули перемогу над аланами, зробивши все, що було в їхніх силах за частиною грабежу і вбивства». Восени 1220 р. татаро-монголи на чолі з полководцями Джебе і Субедей вторглися до Азербайджану, м. Нахічевань і ряд інших міст були знищені.

Навесні 1239 р. Батий розгромив південну Русь (Переяславль-Південний), восени - Чернігівське князівство. Восени наступного 1240р. монгольські війська, форсувавши Дніпро, обложили Київ. Після тривалої оборони, яку очолив воєвода Дмитро, татари розгромили Київ. У наступному 1241 нападу піддалося Галицько-Волинське князівство.

Цілі завоювання руських земель.

1. прагнення родоплемінної знаті до збагачення;

2. придбання нових пасовищ, тому що основною цінністю для кочівників був худобу;

3. забезпечення безпеки власних кордонів;

4. отримання контролю над торговими караванними шляхами.

У 1223 році в степах половців з'явився розвідувальний загін Джебе і Субедея. Степовики були розбиті. Уцілілі змогли переправитися через Дніпро. Хан Котян звернувся за допомогою до Мстислава Удалого, галицького правителя.

Руські князі на раді прийняли рішення надати допомогу. Військо рушило до Дніпра в квітні 1223. Вели їх три Мстислава - найбільш могутні князі того періоду. Мстислав Старий (київський), Мстислав Удатний (галицький) і Мстислав Чернігівський.

На 17 день російське військо зустрілося з авангардом татаро-монголів. Князі легко звернули їх у втечу і з азартом переслідували протягом 8 днів. Погоня зупинилася тільки на березі річки Калки. На військовій раді провідні війська князів так і не змогли домовитися про подальші спільні дії. Мстислав Удатний бажав битви, Мстислав Старий хотів виждати.

Галицький князь, залишивши дружини Києва та Чернігова, перетнув Калку. На розвідку був висланий загін під командуванням Яруна половецького і Данила волинського. Основні сили, під командуванням Джебе і Субедея зіткнулися з російськими ратями 31 травня 1223.

Битва на річці Калці тривала три доби. Мстислав Київський обороняв свій добре укріплений табір, його люди несли серйозні втрати, але не здавалися. Однак Субедей зміг взяти табір хитрістю. Він пообіцяв відпустити переможених, якщо ті складуть зброю. Але порушив обіцянку. Наближені Мстислава Старого і сам князь були жорстоко вбиті.

Історики відзначають, що битва на Калці забрала чимало життів. З російських воїнів повернувся додому чи кожен десятий. Татаро-монголи рушили далі - в чернігівські землі. Вони повернули назад тільки дійшовши до Новгорода-Сіверського.

На жаль, цей жорстокий урок не пішов на користь князям. Через 15 років після битви на Калці вони так і не змогли домовитися і разом зустріти полчища Батия. Результатом стало татаро-монгольське іго, яке загальмувало розвиток руських земель на 240 років.

 


03.11.2014; 14:16
хиты: 688
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь