пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

4. Князівство за часів Юрія Долгорукова та Андрія Боголюбського. Всеволод Велике Гніздо.

Юрій Долгорукий — владимиро-суздальський князь із 1125 р., пізніше — великий князь Київський. Шостий син Володимира Мономаха. Його резиденцією було  м. Суздаль. Після смерті в 1132 р. старшого брата, великого князя Мстислава, намагався захопити Київський великокнязівський престол та, зазнавши поразки в 1135 р., змушений був повернутися до Суздаля. Вважається, що саме Юрій Долгорукий заснував Москву (вперше згадується в літописі в 1147 р.). У 1149 р. князь Долгорукий розбив біля Переяслава на Дніпрі військо великого князя  Ізяслава Мстиславича  й оволодів Києвом. У 1150 р. змушений був залишити місто, а через певний час знову захопив його. Після поразки на р. Руті в 1151 р. повернувся в Суздаль. У 1155 р. знову оволодів Києвом і лишався великим князем до смерті.

Юрій Долгорукий і боярин Стефан Кучка були сватами, маєток якого стояв на території сучасної Москви. У  1130 році  князь одружив свого старшого сина Андрія  на  Улиті,  дочці  Кучки.  Подейкували,  нібито  у князя Юрія були тривалі і більш ніж дружні стосунки з дружиною цього боярина. Під час чергового приїзду князя Кучка замкнув дружину і міцно зачинив ворота своєї садиби, не бажаючи пускати  до  себе  розпусного  свата.  Князь  розлютився. Його військова дружина розбила ворота, витягла неслухняного князівського васала Кучку і розтерзала його. Князь  Юрій  приєднав  Москву  до  своїх  володінь, спорудив Кремль на Боровицькому пагорбі, але, ставши в 1155 р. великим київським князем, не надто цікавився Москвою. У 1157 р. він помер, переївши і перепивши на бенкеті  у  боярина  Петрила. Похований у Києві в церкві Спаса на Берестові.

 Андрій  Юрійович  Боголюбський  —  владимиро-суздальський князь у 1157—1174 рр. Син Юрія Долгорукого, народився і виховувався в Ростово-Суздальській землі.  1149  р.,  коли  Юрій  Володимирович  оволодів  Києвом, Андрій Юрійович отримав від батька київську князівську резиденцію у Вишгороді. Через рік був переведений у західноруські землі, де тримав Туров, Пінськ і Пересопницю.

У 1151 р. за згодою батька  повернувся на Суздальщину,  володів  уділом  у  Владимирі-на-Клязьмі.  Коли  в 1155 р. батько в черговий раз оволодів Києвом, Андрій Юрійович  був  знову  переведений  ним  до  Вишгорода. Цього разу Андрій Юрійович також довго не затримався на Київщині, самовільно повернувшись до Володимира (куди вивіз і знамениту ікону Божої Матері, яку згодом було названо Владимирською Богородицею й перевезено до Москви).

Сумновідомим на Русі Андрій став після страшного погрому  Києва,  який  учинили  його  війська  в  1169  р. Оволодівши Києвом, посадив на князівському престолі князя Гліба Переяславського. Залишивши за собою титул  великого  князя,  повернувся  до  Ростово-Суздальської землі, перенісши її столицю до Владимира-на-Клязьмі. З іменем Андрія Юрійовича асоціюються процеси прискореного формування в Північно-Східній Русі деспотичної монархії. Самовладдя князя та терор стосовно опонентів спричинили виникнення проти нього змови,  в  результаті  якої  у  ніч  з  28  на  29  червня  1174  р.  у своєму селі Боголюбові князя Андрія було по-звірячому вбито.

Всеволод Юрійович (Всеволод-Димитрій Юрійович Велике Гніздо; 19.10.1154—14.04.1212) — князь остерський (1169 — бл. 1172), князь владимиро-суздальський (1176—1212), великий князь київський (18.02.1173—23.03.2273).

Коли у 1155 р. Юрій Долгорукий утвердився в Києві, Всеволод Юрійович разом із братом Михалком одержав Ростов і Суздаль.

У 1161 р. Андрій Боголюбський вигнав чотирьох своїх братів з їхніх земель до Візантії — серед них був і Всеволод Юрійович. Разом із матір’ю певний час, можливо, жив у Палестині. У 1168 р. повернувся на Русь. Попередньо одержав від київського князя Ростислава Мстиславича (п. 1167) одну з волостей у Пороссі. Служив братові Глібу, що з 1169 р. недовго княжив у Києві; у 1170 р. ходив на половців.

У лютому 1173 р. старший брат Андрій Боголюбський посадив Всеволода Юрійовича на київський престол, однак через місяць його скинули смоленські Ростиславичі; трохи пізніше він разом з Андрієм ходив на них, але невдало. У листопаді 1173 р. знайшов притулок у Чернігові у Святослава Всеволодича. По смерті Андрія Боголюбського брав активну участь у боротьбі з братами за владимиро-суздальське княжіння. У 1175 р. Всеволод Юрійович вокняжився у м. Переславль-Залєський, а по смерті брата Михалка (19 червня 1176) вокняжився у м. Владимир-на-Клязьмі.

За князювання Всеволода Юрійовича розпочалось економічне і політичне піднесення Владимиро-Суздальського князівства. Він провадив виважену й водночас активну зовнішню політику; у 1183, 1185 і 1205 рр. успішно воював з Волзькою Булгарією, розширивши свої володіння на схід і північний схід. Поступово перетворився на одного з найсильніших руських князів. У 1190 р. прийняв під опіку галицького князя Володимира Ярославича.

З Київського літопису 1195 р. відомо, що руські князі обрали Всеволода Юрійовича найстарішим (головним) князем у державі — то були часи колективного управління Давньоруською федеративною монархією. Свій політичний вплив він здійснював дипломатичними заходами і династичними шлюбами з південно-руськими князями. Всеволод Юрійович розбудував стольний град Владимир, фортифікував його. У роки його князювання у Владимирі склали літописний ізвод (відображений у Суздальському та Київському літописах). Прізвисько «Велике Гніздо» одержав тому, що мав велику родину (8 синів і 4 дочки). Намагався розсадити своїх синів на підвладній території, проте по смерті Всеволода його князівство розпалося.


03.11.2014; 14:16
хиты: 855
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь