пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

7. Битва під Жовтими Водами

Однією з найзначніших подій в українській історії була перша за всю Хмельниччину перемога козацького війська над польською армією на Жовтих Водах 16 травня 1648 року. А через 10 днів козаки розбили польське військо біля Корсуня.

Наприкінці квітня 1648 року 11 тисяч запорожців на чолі з Богданом Хмельницьким та їхній союзник – шеститисячна татарська кіннота Тугай-бея, – вийшли із Січі. Назустріч їм рушила шеститисячна польська армія під командуванням двадцятирічного Стефана Потоцького, поділена на 2 частини. Одна з них просувалася суходолом, інша – 4 реєстрові козацькі полки на королівській службі, – на байдаках спускалася по Дніпру. 29 квітня у верхів’ях річки Жовті Води Потоцький зіткнувся з противником і став табором. Хмельницький залишив частину війська тримати облогу табору, а з іншою вирушив до Дніпра назустріч реєстровим полкам. Після переговорів з гетьманом реєстрові козаки приєдналися до повстанців і разом рушили на Жовті Води. 12 травня Хмельницький влаштував біля польського табору парад свого війська, і наступного дня решта реєстровців зі складу армії Потоцького перейшла на бік повстанців.
Потоцький почав переговори про капітуляцію, однак вони виявилися безрезультатними, і 14 травня Хмельницький наказав штурмувати табір. Поляки спробували прорватися з оточення, проте в ніч на 16 травня були розгромлені в урочищі Княжі Байраки у верхів’ях річки Кам’янки. Сам Потоцький отримав смертельне поранення. Після битви переможці рушили на Корсунь і там на лівому березі Росі оточили табір іншого польського війська під командуванням батька Стефана Потоцького Миколая. Гетьман дізнався про намір Потоцького відступити на Богуслав і вислав до балки Горіхова Діброва козаків на чолі з Максимом Кривоносом, які перекопали ровами шлях і, загативши річку, затопили яр водою. На світанку 26 травня польське військо під прикриттям рухомого табору з возів почало відступ. Козаки і татари пропустили його і на відстані супроводжували до Горіхової Діброви, а там відкрили вогонь, заганяючи супротивника до пастки Кривоноса. За кілька годин польська армія була розбита, а поранений Миколай Потоцький потрапив у козацький полон. помер від гангрени 19 травня. Врятувався тільки один жовнір, який переодягнувшись в селянина, подав знак батьку М.Потоцькому про загибель сина.Битва мала велике політичне і воєнне значення. Перша перемога породила надії українського народу до виходу з-під польського ярма. Надбанням військового мистецтва Богдана Хмельницького є застосування загону, сформованого з татарської кінноти, що прикривала головні сили козацької армії, i розгрому ворога частинами


22.10.2014; 12:23
хиты: 266
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь