пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

Римська імперія при Северах. Криза 3 ст. Еволюція принципату.

Семптимій Север (193-211 рр н е) прийшов до влади як імператор обраний воїнами. Йому передували Коммод та його наступник сенатор Пертинакс (вбитий преторіанцями). Після Пертінакса нечувана справа: преторіанці розіграли на аукціоні посаду імператора – виграв Марк Дідій Юліан (впливовий сенатор), але вже під час виборів в військах були обрані свої імператори: Децим Клодій Альбін (Британія), Гай Пісцена Нігер (Сирія), Люцій Септимій Север (В Іллірії). Останній  мав перевагу у близькості розташування до Риму. Север усиновлює Альбіна та залишає його намісником, а сам вирушає на Схід та розбиває Нігера + займає північну Месопотамію (веде війни з парфянами), але у 196р повстає Альбін та за підтримки частини сенату проголошує себе імператором. Север лишає парфянську кампанію та перекидує свої війська через Дунай та розбиває заколотника, до 198 р закінчена війна на Сході: взяття Селевкії та перехід під римську владу Месопотамії. Відрізнявся жорстокими стратами та конфіскаціями майна у переможених повсталих.  Реформи:

  1. придає імперії військовий характер (те, що започаткував Сулла)
  2. Розігнав стару преторіанську гвардію – тепер вона формується з найбільш відзначених воїнів провінційних легіонів.
  3. Збільш витрат на армію, введення нових нагород, створення соціальних ліфтів в армії: з низів можна було дослужитись до найвищіх посад. Дозвіл на створення постійних сімей та можливість обробляти землю поряд з табором – прив язало солдат до землі, покращення провіанту.
  4. Зрівняв у правах італіків з провінціями
  5. ввів муніципальне управління в деякі міста, реформа податків. (звільнення деяких міст)
  6. Зменшив роль сената – тепер тільки приймає та відправляє звернення до імператора ( не забув підтримку Альбіна)
  7. більш владу імператора та імператорських чиновників (особливо префект преторія – тепер набирався з юристів (Папініан) )
  8. Мав нестандартні римські погляди, адже виховувався в Африці. Захоплювався Ганнібалом. Навіть встановлював йому статуї по Італії.

Помер 211р у Британії під час війни з туземцями.

Каракалла (гальський плащ, який він носив) (Басіан) (211-217рр.) Син Севера . З 8 років цезар під ім ям Марк Аврелій Антонін (Всі Севери вважали себе родичами Антонінів, щоб укріпити династію) Вбив свого брата під час суперечки (Гета) – одноосібний володар. Прийняв титут під ім ям Марк Аврелій Север Антонін.Розправився з опозицією (дійсною і уявною). Не втручався у внутрішні справи. Всім керувала мати – Юлія Домна. Продовжив давати подарунки армії – кризові явища у економіці. 212р – дарував усім вільним мешканцям імперії, що були приписані до общин громадянство.  Зробив це задля збільш податків та їх уніфікації. Мав 2 не дуже успішні кампанії на Дунаї. 215р – розграбив Александрію  (підозра в змові.) Тоді ж розпочав війну з персами (розграбив святі могили перських царів + хотів схопити перського царя на мирній зустрічі). Незадоволення персів до точки кипіння- зібрали вел армію. У той же час римські воїни були незадоволені кампанією, почалися хвилювання. – Префек преторія підготував змову проти імператора (вільновідпущеник Макрін ). Квітень 217р вбивство імператора. Юлія Домна закінчила життя самогубством.

Макрін (217-218)Марк Опелій Макрін  - після вбивства визнаний в армії та сенаті.Намагався поправити справи в імперії : зменшив платню в армії – незадоволення воїнів – пошук нового кандидату на імператорство. Сестра Юлії Домни – Юлія Меса змогла підготувати такого -  це її онук Бассініса. (прикривалися популярним ім ям Семптимія Севера та обіцянками подарунків) Трав 218 р – війська Макріна розбиті під Антіохією. Вбитий при втечі на захід. Імператор, що жодного разу не був у Римі.

Елагабал ( Бассініса) (218-222)

  1. Ввів новий культ до римського пантеону богів – непереможного бога сонця Елагабала, адже ще живучі у Сирії він був верховним жерцем цього божества.
  2. Був справжнім сексуальним збочинцем перед яким Калігула та Нерон залишались на другому плані.
  3. Переніс у новий храм (Елагабала) найбільші римські святині.
  4. Чиновники постійно грабували та перевищували власні повноваження. Внутр апарат майже безконтрольний
  5. За наказом Юлії Меси (фактично керувала державою) всиновив двоюрідного брата Александра, адже вона бачила спорченість Елагабала.
  6. Убитий преторіанцями 222р (у віці 18 років)

Александр Север (222- 235рр)

 Марк Аврелій Север Александр (13р) вступає на імператорствоДо кінця життя слухався матів (Мамея), адже хоча і не був спорченим, але не мав волі.

  1. Прибрав сирійського бога. Реставрує римські звичаї.
  2. Повернув владу сенату (мав колегію з 16 сенаторів, що лобіювали думки Мамеї)
  3. Фінанси знах у тяжкому полож. – зменш витрат на армію.
  4. Перші спроби фальсифікації монет – Мамея стала додавати до золота інші метали.
  5. Бунти в Римі та армії (вбивство префекта Ульпініана на очах у імператора)
  6. Збільш прямих податків – збідніння населення.
  7. Об єднання парфян під приводом Сасанідів – збир вел військо проти римлян на сході. Мамея з сином вирушили на Схід. В той же час з являються 2 узурпатори- повстання подолані, але це вже стало предвісником наступних подій.
  8. Невдовзі похід проти Парфії – невдалий, з вел втратами – це викликало незадоволення. Відкупились від армії подарунками.
  9. Неспокійна ситуація на Дунаї – посилили кордони за рахунок сирійських військ. З парфією мирний договір.
  10. Катастрофа на Рейні – напад германців – імператор зконцентрував вел армію, але потім відпраив посольство з ганебним миром і контрибуцією. Це стало останньою краплею – солдати повстали. Вони обрали узурпатора Гая Юлія Вера Максіміна.

235р Воїни Максіміна вбили імператора та його мати разом із придворними.

Еволюція принципату – див вище. Оформлення військової держави. Опора армія. Військ-бюрократичний апарат при владі.


29.07.2014; 18:08
хиты: 797
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь