пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

Деспотичні тенденції в розвитку принципату. Нерон і Сенека.

Після Клавдія імператором був проголошений його пасинок Нерон.Принципат Нерона тривав 14 років (54-68 рр.н. е..). Провиголошуючи правителем Римської держави 17-річного юнака, який захоплювався поезією, співом, артистичним мистецтвом його мати Агрипіна, його наближені Бурр, Сенека та ін вважали, що Нерон буде слухняним виконавцем їхніх політичних планів.Спочатку Нерон виправдовував надії римської сенатської аристократії - передав сенату рішення всіх державних справ, залишаючи собі лише справи провінцій,в яких знаходяться легіони.

Протягом наступного часу се-нат призначав провінційних намісників та осіб, відкуповуються збориподатей з провінційного населення. Перше місце серед послідних займав наставник молодого імператора - Сенека, що наживна відкупі податей з провінції Британії величезний стан.спроби провінціалів скаржитися на зловживання намісника і сборщікор податей рішуче відхилялися сенатом.Жорстоке відношення до рабів. У 61 р.н.е. був убитий своїм рабом префект Рима Педаний Секунд. Колисправа про це вбивство обговорювалося в сенаті, то деякі з се-наторії висловилися за незастосування закону від 10 р.н.е. про стратувсіх рабів, які перебували у момент вбивства в будинку.

Однак по-переважна більшість сенаторів підтвердило старий закон; 400 рабов Педаном Секунда були страчені.Нерон між тим розважався, виступав в палацовому театрів якості співака і актора, писав вірші, упивався визнанням своїхпоетичних і артистичних талантів. Однак скоро навколишнійого особи втягнули молодого імператора в звірячу боротьбу за владу.Вбиваючи Клавдія, Агрипина розраховувала стати правителькою імперії, але Бурр і Сенека налаштували Нерона проти матері,і вона була убита. Виправдовуючи свою поведінку, імператор повідомив сенату, що він був змушений розправитися з матір'ю, так яквона готувала проти нього змову. У відповідь на свої виправдання Нерон отримав привітання сенату зі щасливим порятунком від небезпеки (58 д.н. е..).Наступною жертвою Нерона стала його дружина Октавія.

У 62 р.н.е. помер Афраній Бурр. На його місце префектом преторія бувпризначений Офон Тігеллін, здатний на будь-який злочин. Сенека усунувся від справ.У пошуках популярності Нерон організовував грандіозні ігриі видовища, виробляв масові роздачі. Це спустошувало скарбницю.Щоб знайти кошти, імператор став вдаватися до звинувачень багатих власників, конфискациям їх майна і стратам. Влітку 64 р. н.е. у Римі  грандіозна пожежа. Він. З чотирнадцяти районів міста три булизнищені дотла, а в семи вигоріла більша частина будівель. У вогні загинули тисячі людей. Бідніше населення, лішівшееся даху над головою,майна та прожитку, хвилювалося.

Нерон наказав відкрити дляпогорільців палацові сади, роздати продовольство, але серед населення Риму ходили чутки, що імператор наказав підпалити місто,щоб надихнутися картиною пожежі для написання поеми про гибелі Трої. Ці чутки посилилися, коли обявились плани імператора про повної перебудови міста. Розпочалися масові репресії проти «підпалювачів». Роботи з відновлення згорілої столиці, яку Нерон задумав відбудувати більш розкішною, ніж вона була до пожежі, вимагали колосальних коштів. Щоб отримати їх, Нерон різкозбільшив побори з провінційного населення. У той же час вінзасудив за зловживання і конфіскував майно кількох провінційних намісників, призначених сенатом, і обмежив,в інтересах фіску, діяльність публіканов. Це викликало розривімператора з сенатом.Крім того, більшість сенаторів було незадоволене ходом затяглася війна з Парфією через Вірменію. Ця війна почаласяв 55 р. Римський командувач Гней Доміцій Корбулон до кінця60 д.н. е.. витіснив з Вірменії парфянские війська і вигнав парфянского ставленика Тиридата.

Однак незабаром вірмени, ненавидяи римлян за їх жорстокість, знову перейшли на бік парфян.До Вірменії була направлена ​​нова римська армія, яка вторгсялась до Вірменії і, зайнявши частину її території, зупинилася на зимубіля містечка рандів. Вважаючи війну закінченою, римський командме послав до Риму повідомлення про перемоги. Але на початку 62 д.н. е..парфяне несподівано перейшли у загальний наступ. Вони прорвалиоборону римлян і оточили залишки римської армії. Римляни булизмушені капітулювати. Вони йшли з Вірменії, залишаючивійськове майно і звільняючи полонених.Капітуляція при Ранден підірвала військовий престиж Римськоїімперії в Східному Середземномор'ї.

Одночасно вона з'явиласяударом по авторитету Нерона як правителя імперії. Хоча в 63 р.н.е. римські війська знову просунулися до рандів, вони не змоглидомогтися остаточної перемоги, і з парфянами був укладений компроміссний договір: римляни визнали Тірідата царем Вірменії,але він повинен був отримати царську діадему з рук Нерона.Розрив з сенатом, військова поразка у Вірменії, повстання в Британії, пожежа, кари і конфіскації викликали невдоволення якпровінційної, так і римської аристократії. У 65 р. н.е. протиНерона виникла змова. У ньому взяли участь багато з сенаторів і командирів преторіанців, в тому числі один з двох префектов преторія. Однак змовникидіяли нерішуче. Їх видали. Почалися розшуки, жорстокістрати всіх запідозрених. Загинуло багато сенатори, у тому числіПізон, Сенека, поет Лукан, автор <Сатирикону> Петроній, а такожбагато з преторианских командирів.З метою підтримки свого авторитету, Нерон підкресленоурочисто провів церемонію призначення царем Вірменії парфянского царевича Тиридата. .Повстання в Іудеї спалахнуло навесні 66 д.н. е..

Повсталі розбили римський гарнізон у Єрусалимі і відбили спробу намісника Сирії знову оволодіти містом,У 67 д.н. е.. населення Риму жорстоко постраждало від сильної епідемиї. Нерон вважав за краще виїхати до Греції, залишивши управління державою в руках вірних йому вільновідпущеників.Під час перебування в Греції Нерон виступав на змаганняхпоетів і співаків, а на Олімпійських іграх і в якості наїзд-ника на колісницях. Улесливі греки присуджували йому незліченнівінки переможця, а він у 'подяку оголосив Грецію вільною.Становище в Римській імперії ставало все більш важким. Відпала Британія, повстання в Іудеї брало загрозливий характер, хвилювалося населення в Галлії, у Римі був розкритий нова  змова проти імператора, скарбниця спорожніла, в деяких легіонах затримували виплату воїнам.На початку 68 р. Нерон повернувся до Італії. Своє повернення вінобставив як тріумф переможця. При в'їзді в Рим перед ним несли888 вінків, одержаних ним у Греції, для проїзду процесії ламали стіни, так як імператор вважав міські ворота занадто вузькимидля його проїзду. Незабаром після цього тріумфу в Римі стало відомопро повстання проти імператора намісника Аквітанії .Заклик скинути Нерона. До повстання приєдналися намісники провінцій Піренейського півострова.Спочатку Нерон ставився безтурботно до повстання. Командування повстання було розгромлене, але солдати цих легіонів також висловилися за обрання нового імператора. Переляканий Нерон зібрався тікати в Єгипет, тікає.Згодом чинить самогубство.


20.05.2015; 13:13
хиты: 667
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь