пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

Повстання Івана Підкови і Наливайка

Підкова Іван (рік народження невідомий — †16 червня 1578) — козацький отаман, молдавський господар (1577—1578).На Запоріжжі Іван Підкова з'явився біля 1550 року, привівши із собою на Січ цілий козацький полк. Брав участь у морських походах під проводом Самійла Кішки. Пізніше водив козацькі флотилії самостійно і спалював передмістя татарських приморських поселень.Своє прізвисько отримав за рідкісну фізичну силу, він запросто розгинав підкови, міг зупинити віз, запряжений шістьма конями, ухопивши його за заднє колесо, волячим рогом пробивав дубові ворота.

На початку листопада 1577 року Іван Підкова, назвавши себе братом Івана Води Лютого, при підтримці козацького загону на чолі з гетьманом Яовом Шахом, почав боротьбу проти ставленика Туреччини, молдавського господаря Петра Мірчича Кривого. Козацьке військо розгромило загони Петра Мірчича і 30 листопада 1577 року звільнило Ясси. Іван Підкова був проголошений молдавським господарем, а Яків Шах з козацьким загоном повернувся на Січ.В 1578 році велике турецьке військо за наказом султана Мурада III розпочало наступ на Молдавію. Під натиском переважаючих ворожих сил козаки під керівництвом Івана Підкови змушені були відступити на Україну. У Немирові (за іншими даними — Кам'янці-Подільському) Іван Підкова був по-зрадницьки схоплений польськими жовнірами за наказом брацлавського воєводи Яна Збаразького і відправлений до Варшави.За рішенням польського сейму 16 червня 1578 Івана Підкову було страчено у Львові. Тіло Івана Підкови козаки викрали і перевезли до Канева, де поховали у місцевому монастирі.Героїчній боротьбі Івана Підкови присвятив свою поему «Іван Підкова» Т. Шевченко.

Народився в м. Гусятині на Поділлі в родині кушніра, рік невідомий. Після смерті батька, закатованого слугами магната О. Калиновського, переїхав до Острога і жив біля брата Дем’яна. Пішов на Запорожжя, брав участь у походах проти турків і татар. Повернувшись в Острог, вступив на службу до князя К. Острозького, згодом ставши сотником 

його надвірної хоругви. Брав участь у розгромі заколоту К. Косинського. Після того залишив службу і на Браилавщині організував козацького загона. Відбув похід у Молдавію. Потім повернувся на Запорозьку Січ. Організовував козацтво на Брацлавщині, зробив похід на Білорусію. 1595 року, тиснений польським військом, відступив на Лівобережжя. Навесні 1596 року повстанське військо було оточене поляками на р. Солониці. Козаки видали полякам С. Наливайка, М. Шаулу та інших керівників повстання. Був страчений у Варшаві 11 (21) квітня 1597 року. «Лист до короля» С. Наливайка не тільки описує рух повстанців, але й подає прецікавого державотворчого проекти козацької автономної структури.


15.06.2014; 19:47
хиты: 178
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь