пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

33.Старовавилонське царство.

Політична історія Вавилонії в II тис. до н. е.

Амореї, які за сприяння Еламу зруйнували Царство Шумеру й Аккаду, ( кочові племена). створили  карликові царства і поступово злилися з місцевим населенням. брали титул володарів III династії Ура. Аморейські династії конфліктували одна з одною. (міста-держави Іссін, Ларса, Марі та Ешнунна). На початку II тис. до н. е. найсильнішу аморейську державу у Верхній Месопотамії створив Шамші-Адад І. (місто Ашшур).

На початку XIX ст. до н. е. у Месопотамію завітали нові племена амореїв. Вони захопили північні області царства Іссін і заснували там свою державу зі столицею у Вавилоні (поселення Кадінгірра, аккад.-Бабілу). Засновник І Вавилонської династії Сумуабум спорудив довкола Вавилона захисну стіну.

Вавилон піднявся у XVIII ст. до н. е. за 6 царя І Вавилонської династії Хаммурапі (1792—1750 рр. до н. е.), якого у Старому Заповіті названо Амрафелом.

Хаммурапі вміло скористався тим, Що еламці раптово завоювали аморейську державу Ларса, інше аморейське царство Іссін занепало, а Марі та Ешнунна підпали під владу Шамші-Адада І, якого вважають першим ассирійським царем. Він добровільно визнав себе васалом Шамші-Адада І і за його підтримки завоював міста-держави Урук та Іссін. (будує канал Хаммурапі — благословення народу", подбав про безпеку пн. кордонів  держави). Коли ж престарілий Шамші-Адад І помер, Хаммурапі прогнав з Марі ассирійський гарнізон і віддав марійський трон Зімріліму — нащадкові місцевої царської династії. Не без підтримки Зімріліма він незабаром став одним із найсильніших володарів у Месопотамії.

-          на 30-му році свого царювання розгромив  Царків Ларси та Ешнунни),еламців,оволодів Ларсою.

-          зрівняв Марі із землею, а самого Зімріліма, стратив, завоював ассирійські землі вздовж течії Тігру, можливо навіть Ашшур, й таким чином узяв під свій контроль величезну територію з її караванними шляхами. Так було створено .першу в історії Месопотамії централізовану територіальну державу.

Трон дістався його синові Самсуілуну,( напади гірські семітські племена касситів. Вони закріпилися на північно-східних кордонах Вавилонії, де утворили Ханейське царство зі столицею Терка (за 30 км від Марі вгору за течією Євфрату).

-          Самсуілун розгромив сепаратистський виступ шумерів, підтриманий Еламом.

-          повстання шумерів + Ілумаїлу — володар семітської "Країни моря", (узбережжі Перської затоки). -> поразка вавилонській армії.

-          сторження  хеттів (Мурсілі.)-грабіж

-          Вавилон  завоювали племена "Країни моря" (ідамарац і ямутбала). Вони заснували у Вавилоні династію, яку історики назвали 2 Вавилонською. Однак наприкінці XVI ст. до н. е. її повалили кассити, які заснували у Вавилонії свою, так зв. III Вавилонську, династію. Касситський період історії Вавилона тривав упродовж чотирьох століть (до середини XII ст. до н. е.).


24.01.2014; 14:03
хиты: 350
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
история древнего мира
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь