пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

31.Аккадське царство

В 24 ст. до н. е. посилився північний сусід шумерських міст-держав —- семітський Аккад, де царем став 1. Саргон Аккадський (Древній, Великий).

-          військової реформи. - постійне військо, ядром - загони легкоозброєних воїнів..

-           дав бій військам грізної коаліції(всі міста –держави)  й здобув блискучу перемогу над ними. царей принесено в жертву богам у Ніппурі. Вся Південна Месопотамія опинилася під владою аккадського володаря.

-           завоював  Еблу, навіть спробував проникнути в Малу Азію. Він, таким чином, створив першу в історії "світову державу". "володаря чотирьох сторін світу".

2.Саргоніди. Рімуш. - повстали всі шумерські міста-держави, які прагнули до незалежності. (придушено). завоював Елам і прибрав собі титул "царя Кіша й володаря Еламу". заколотники, позбавили свого володаря життя глиняними печатками.

 Маніштусу, проти якого відразу ж повстали не лише всі шумерські, аккадських міських общин. ,успішний воєнний похід в Елам та північно-західні області Ірану, проте і його вбили змовники.

Нарам-Суен. - повстали "всі чотири сторони світу", в тому числі впливове жрецтво Ніппура. =>потопив у крові => першим у Месопотамії прижиттєво обожненим царем, Нарам-Суен повелів, щоб його зображували рогатим. Найвищі посади -дітям і онукам. Він успішно воював із гірськими племенами, які нападали на Аккад, нав’язав мирний договір Еламу (перший відомий в історії міжнародний договір), проте, загинув наприкінці XXIII ст. до н. е. в бою з кутіями.

3.  Нашестя кутіїв. Кутії мешкали в горах Загроса- гірські племена, які. Коли помер наступник Нарам-Суена Шаркалішаррі ("цар усіх царів"), кутійський вождь Елулумеш узурпував аккадський трон. Кутії порядкували в Месопотамії упродовж 125 років і за цей час геть занедбали іригаційну систему, зруйнували місцеві храми.

За кутаїської доби посилився Лагаш. Колишній кутійський намісник у Лагаші Гудеа - "царем-будівельником", розширенню торговельних зв’язків Лагаша з сусідніми країнами. Зрештою, йому вдалося поширити свою владу на весь Шумер.  

З часом шумерські міста-держави настільки зміцніли, що розпочали визвольну боротьбу проти заброд-кутіїв. Повстання очолив юний цар Урука Утухенгаль. Шумери спільними зусиллями "прогнали драконів гір" — очистили країну від кутіїв. Царська влада в Уруці перейшла до Ур-Намму . Новий цар зробив своєю столицею сусідній Ур, заснувавши у XXII ст. до н. е. III династію Ура.


24.01.2014; 14:03
хиты: 869
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
история древнего мира
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь