пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

17.Староєгипетське суспільство, його державне регулювання.Сім*я.

еліта: фараон, царедворців, номової знаті, жрецької верхівки, яка займала особливе місце в соціальній ієрархії. Купецтва в Єгипті не існувало. Фараон роздавав значну частину земель вельможам у службове користування. Найбільше збагачувалась жрецька верхівка.У Новому Царстві досягла апогею бюрократизація єгипетського суспільства.

 Трудовий люд - мерет. Це були хлібороби, ремісники, рибалки, пивовари, птахолови тощо. Власних господарств мерет не мали, а жили на повному утриманні своїх власників. в епоху Стародавнього Царства в Єгипті були робітники, яких називали баку. їхня праця використовувалась, очевидно, виключно в домашньому господарстві. Матеріальний достаток у Єгипті доби Середнього Царства створювався працею переважно "царських хемуу" (.До складу "царських хемуу" входило майже все трудове населення країни), Працювали вони на царя, храми та вельмож. Трудова повинність на державу в епоху Середнього Царства збереглася. Це були будівельні та земляні роботи, включаючи іригаційні, каторжна праця в каменоломнях, веслування на суднах тощо. В епоху Нового Царства штатних робітників царсько-храмового господарства називали вже іншим терміном — іхуті (іхутіу),вони виконували той же примусовий характер праці, була урочна система, та сама порція київ за невиконання норми виробітку.                  Численним і строкатим був у Новому Царстві ремісничий люд: каменярі, штукатури, маляри, ткачі, металурги тощо. В царсько-храмовому господарстві ремісники об’єднувались у робочі загони,                   Окремим прошарком у Новому Царстві були воїни, на той час — уже професіонали.

Сім’я - матріархат. Єгиптянки могли займатися науковою діяльністю (першою у світі жінкою-лікарем була ще в III тис. до н. е. єгиптянка Песечет), торгівлею, спортом (у тому числі його інтелектуальним видом — грою в кості на 30-клітинковій дошці). одружувалися в 12-15років. Розлучення в Єгипті допускалося, причому з ініціативи як чоловіка, так і жінки, проте якщо сім’я розпадалася з вини чоловіка, він повертав жінці її посаг та давав частину спільно нажитого майна, якщо ж з вини жінки — вона могла забрати собі лише частину посагу.  Жіноча невірність вважалася в Єгипті тяжким злочином й жорстоко каралася. Чоловікам же дозволялося тримати гарем.Переважна більшість сімей у Єгипті були багатодітними. проституції — побутової та сакральної.


24.01.2014; 14:03
хиты: 249
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
история древнего мира
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь