пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

15.Єгипет доби Пізнього Царства

  • лівійський воєначальник Шешонк перебрав владу фараона, започаткувавши XXII, Лівійську, династію. зберіг єдність Єгипетської держави. (столицею Бубастис у Дельті, ; династія Бубастидами), Шешонк віддав до гарему єврейського царя Соломона свою дочку, а коли Соломон помер — захопив Іудею.
  • Осоркон II дав в середині IX ст. до н. е. зазнав поразки в бою під Каркаром(ассир).
  • Верхній Єгипет на чолі з Фівами став по суті незалежним, Гераклеополь також об’єднав навколо себе сусідні номи. Навіть у самій Дельті, де була столиця лівійського фараона, окремі номи не визнавали його владу. Таніський князьок Петубастис проголосив себе фараоном, заснувавши XXIII династію, що існувала паралельно з XXII. Невдовзі Єгипет став жертвою чергових завойовників — куширів. Наприкінці II тис. до н. е. к ушити утворили свою державу з столицею в м. Напаті, а згодом — у м. Мерое.
  • Напато-Мероїського царства - стосунки з Фіванським номом. Наприкінці VIII ст. до н. е. син нубійського вождя, Піанхі, захопив Фіви, а потім і майже неприступний Мемфіс. проголосив себе єгипетським фараоном, започаткувавши XXV, Кушитську династію. Лівієць Осоркон II та представник місцевої XXIII династії визнали себе васалами Піанхі, фараона ж Бокхоріса, яким почалася й завершилась нижньоєгипетська XXIV династія, кушити, як запевняв Манефон, живцем спалили. Шабака й Тахарка, зміцнили панування кушитів у Єгипті.
  • напад Ассирії. В 671 р. до н. е. Тахарка змушений був рятуватися втечею від легіонів Асархаддона. Двічі єгипетську землю топтали полчища Адішурбаніпала. Псамметіх, якого самі ж ассирійці посадили на єгипетський трон, визволив країну від чужоземного гніту. Він започаткував XXVI, Саїську, династію (664—525 рр. до н. е.).
  • VI ст. до н. е. Єгипет зазнав нападу персів. У 525 р. до н. е., перський цар Камбіз розбив під Пелузієм єгипетську армію і включив Єгипет до складу своєї імперії. У 404 р. до н. е. вони повалили перське ярмо. Перські царі вдруге поневолили Єгипет лише в 342 р. до н. е., до Єгипту в 332 р. до н. е. військ О. Македонського.

24.01.2014; 14:03
хиты: 303
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
история древнего мира
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь