пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

27.Виникнення та розвиток племені

Плем'я виникає одночасно з родом, бо екзогамність роду потребує постійних зв'язків хоча б між двома родовими колективами.

Археологічно виникнення племені звичайно фіксується тільки в мезоліті, коли закінчується його формування як соціальної й етнічної спільності.

Характерними рисами раннього П. є: наявність племінної території, відокремленої від території сусідніх П. умовними рубежами; певна екон. спільність і взаємодопомога одноплемінників, що виражається, напр., у колективних полюваннях; єдина племінна мова; племінна самосвідомість і самоназва тощо.

На відміну від наступних типів етніч. спільностей (народністьнація) П. засноване на спільному походженні родів, що до нього входять, на кровноспоріднених зв'язках між його членами. Саме кровноспоріднений зв'язок, який об'єднав два чи кілька родів, перетворює їх на П. Належність індивіда до П. робила його співвласником спільної власності, забезпечувала йому певну частку виробленого продукту, право участі в суспільному житті.

Розвинені П. кінця епохи первіснообщинного ладу мали племінне самоврядування, яке складалося з племінної ради, військ, і цивільних вождів. Поступово в П. розвивається майнове розшарування, виділяються багаті і бідні роди, з'являється племінна знать, зростає роль військ. керівництва, яке нерідко захоплює й цивільну владу в П. На зміну П. приходить нова форма етнічної спільності — народність і нова форма організації суспільства — держава.

Головну роль у родовій общині спочатку відігравала жінка (матріархат), вона піклувалася про дітей і господарювала. Споріднення дотримувалося за материнською лінією. Роди об'єднувалися у племена в результаті шлюбних зв'язків, заборонених усередині роду.


19.01.2014; 04:00
хиты: 390
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
история древнего мира
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь