пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

16. Вогонь в житті первісного суспільства

Першим технічним здобутком людства епохи палеоліту, який спричинив значні зміни в біогеоценотичному покриві, був вогонь. Використання його під час полювання на дичину десятки тисяч років тому зумовило масштабне винищення рослинних угруповань в Африці, Центральній Європі та інших регіонах земної кулі. Пожежі були причиною незво¬ротного знищення величезних масивів первинних лісів у тропічних і помірних широтах Азії, Африки та Америки. У наслідок спалювання лісу виникли савани у західній частині Африки і у Південно-Східній Азії, а також прерії в Північній Америці. Зміни в рослинному покриві потягли за собою значну трансформацію тваринного світу, зокрема, видового складу великих хребетних.

Щоб урятуватися від холоду, люди поселялися в природних печерах, а також стали одягатися в шкури. Як і раніше, вони використовували вогонь, що виникав від блискавки. Але люди вже навчилися добувати його й штучно— тертям. Завдяки вмінню добувати вогонь і користуватися ним люди стали менш залежними від природних умов і розселилися на великих територіях Європи й Азії.

На території Європи  у кунці палеоліту (приблизно 10 тис. Років тому) траплялися печерні поселення людей, які займалися мисливством, рибальством, збиральництво. Це, так звана Мадленська культура (назва від печерної стоянки Ла-Мадлен у Франції). В той час виникло і первісне мистецтво: скульптура, графіка, живопис. 


19.01.2014; 04:00
хиты: 339
рейтинг:+1
Гуманитарные науки
история
история древнего мира
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь