пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

13. Історичні типи етносів та етногенетичні процеси

Етнос (грец. ethnos — група, плем'я, народ) — загальновизнаного визначення не існує. Найчастіше етнос визначають як міжпоколінну групу людей, об'єднану тривалим спільним проживанням на певній території, спільною мовоюкультурою і самосвідомістю. Поняття етносу, як категорії, що узагальнює ознаки етнічних спільнот на всіх етапах історії людства, розроблялося переважно в російськійрадянській і пострадянській етнографії. У російській етнології термін «етнос» уживається майже у всіх випадках, коли мова йде про народ і навіть націю.

В епоху первісного ладу вже існували етнічні спільності різного порядку у вигляді племен або групи споріднених племен. Найбільш адекватним для пізньопалеолітичних угруповань є застосування терміна “протоетнос”, який означає, що етнос знаходився в процесі формування та динамічного розвитку. У первісних колективах етнос був одним із засобів прояву та оформлення локальної культури, завдяки чому могли виявлятися адаптивно-адаптуючі механізми. Протоетнічні угруповання пізнього палеоліту принципово відрізнялися від сучасних, оскільки етнічні традиції виявлялися через господарсько-культурний тип. Адаптаційні процеси в пізньому палеоліті відбувалися через господарську стратегію первісних колективів, їх побутову діяльність, а також первісну творчість.

Археологічні матеріали у зв’язку з проблемами етнічної атрибуції можуть використовуватися остільки, оскільки відображена в них традиційно-побутова культура може бути визначена як вичленування етнічних ознак і властивостей. Основними етнічними ознаками є наступні: мова, антопологічні риси, спільність походження або спільність історичних доль людських колективів, єдність території, господарсько-побутові відмінності, самосвідомість. Їх виникнення та розвиток пов’язуються з соціально-економічною структурою суспільства, а це свідчить про те, що ознаки етносу та чинники, котрі суттєво впливають на етногенетичні процеси, слід вивчати у динаміці.

Основою культури будь-якого народу є мова. Очевидно, що в пізньому палеоліті існувала ностратична мовна спільність, яка, за висновками лінгвістів, включає в себе ряд мовних сімей і мов Євразії та Африки. Проте, ностратична мовна спільність у пізньому палеоліті є занадто широкою категорією, щоб бути використаною в етнокультурних реконструкціях пізнього палеоліту.


19.01.2014; 04:00
хиты: 434
рейтинг:+1
Гуманитарные науки
история
история древнего мира
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь