пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

4.Аборигени австралії як джерело вивчення історії первісного суспільства

Аборигени – першопочаткові, корінні жителі країни або місцевості, які живуть в ній з давніх давен.

Австралійські аборигени Вперше людина з'явилася в Австралії біля 40 тисяч років тому. В 1968-му році біля озера Манґо, на заході Нового Південного Уельсу, були виявлені останки людини, вік якої відповідно до даного радіовуглеводного аналізу - 25 тис. років. Морфолоґічно ця людина майже не відрізняється від сучасного аборигена. Стародавність кам'яних знарядь, виявлених на околицях озера Манґо, виявилася ще більшою - 32 тис. років. Практично із самого початку відкриття Австралії загадка походження абориґенів стала хвилювати багатьох дослідників. Була висловлена маса гіпотез. Аж до початку XX в. більшість учених уважало їх автохтонним населенням материка. Але в XX в. ця теорія не одержала підтвердження - на території Австралії не були знайдені останки ні вищих видів мавп, ні найдавніших людей. Геологи встановили, що під час останнього льодовикового періоду, що закінчився 12-13 тис. років тому, рівень Світового океану був нижче, ніж тепер, і між Південно-Східною Азією й Австралією простиралася суша, лише місцями перерізана неширокими протоками. Протягом усього палеоліту й мезоліту Австралія й Океанія разом з Південною й Південно-Східною Азією становили єдину культурно-історичну область. Міґранти з Південної й Південно-Східної Азії, почавши заселення Австралії, відділилися від інших рас і утримали в ізоляції особливості древнього загального расового типу, властивого деколи й іншим расам. Австралоїдна раса входить у велику екваторіальну (неґра-австралоидную) расу. Для її представників характерні темна шкіра, широкий ніс, проґнатизм (тобто сильне виступання вперед лицьової частини черепа), хвилясте волосся, сильний ріст волосся на лиці й на тілі. Поширена в Австралії, Південнії Азії та Океанії. Ніхто не знає точно, скільки корінного населення жило на безкрайніх просторах континенту до моменту його колонізації європейцями. По деяким підрахункам - приблизно 0,5 млн. чоловік. Зараз розрізняють 2 категорії австралійських абориґенів:

Абориґени що живуть на самому материку

Тасманці та корінні жителі прилеглих островів (острова Тіві та острови Торресової протоки)

Вони відрізняються за зовнішнім виглядом та деякими особливостями культури. Причому острівна група абориґенів бажає щоб їх називали острівтянами Тіві або острівтянами Торресової протоки, відповідно, а не загальною назвою — Австралійські абориґени. В свою чергу у материкові абориґени мають безліч назв, які походять від аборигенських мов. Кожна назва відповідає племені який проживав у певному район Австралії. Наприклад, Курі (Koori) були поширені у Новому Південому Уельсі, Муррі (Murri) у Вікторії, Нунґар (Noongar) у Західній Австралії, Яматджі (Yamatji) у Центрально-західній Австралії, Нунґа (Nunga) в Південній Австралії, Япа(Yapa) у центральних районах Північної території тощо

аборигенів Австралії, не деформовану ще європейським впливом. По загальноісторичній формаційній періодизації вона визначається як культура, заснована на господарстві, що присвоює і це зіставлено з епохою мезоліту, датованою приблизно 12-16 тисячоліттями до н.е.

На основі етнографічних фактів з життя аборигенів Австралії зроблено аналіз, який дозволяє стверджувати, що і суб'єктогенез (придбання людиною якостей суб'єктності в ході історичного процесу) і інтерсуб'єктогенез (історичний розвиток людської спроможності розуміти інше "– усе це притаманне людям первісно-общинного ладу.

Коли на спосіб життя, світогляд аборигенів накладається інше сприйняття світу, інший спосіб життя, у такому суспільстві формуються химери дискомфорту, виникають соціальні та природні негаразди, починається процес руйнування корінного етносу, зазнає руйнування вся соціоекосистема

У австралійських аборигенів, зафіксована наявність жорсткого паралелізму між виглядом тіла і станом души, яка ніби є ідеальним двійником матеріального тіла. В анімістичній філософії прийнято, що души, звільнені від свого тіла, можуть бути впізнані за подібністю, яку вони зберігають з ним. Логічним наслідком цього вірування є думка, що калічення тіла здійснює відповідний вплив на душу. Австралійці, вбивши ворога, відрізають великий палець правої руки трупа, щоб той, ставши ворожим духом, не міг кидати своєю скаліченою рукою чарівного спису і мандрував би світом озлоблений, але нешкідливий.


19.01.2014; 03:59
хиты: 1468
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
история древнего мира
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь