пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

183. Утвердження США в ролі світової наддержави після ІІ світової війни.

На відміну від інших західних держав США не лише не зазнали в другій світовій війні тяжких втрат, але, навпаки, отримали величезні вигоди. США досягли грандіозної економічної і воєнної могутності. За 5 років війни прибутки американських монополій склали 70 млрд. дол. США зайняли домінуючі позиції у світовому капіталістичному господарстві і домоглися безумовних переваг над основними конкурентами.

Після війни американці володіли приблизно половиною запасів золота несоціалістичного світу, а з 1944 р. американський долар замінив англійський фунт у ролі основної міжнародної валюти. Економічну гегемонію Америки ще більше посилювало те, що вона виробляла майже половину світової промислової продукції.

1945 р. збройні сили США нараховували 12 млн. чол., 114 авіаносців, приблизно 3 тис. важких бомбардувальників. Влітку 1945 р. після успішного випробування атомного заряду США стали першою ядерною державою. Результат неухильно зростаючої економічної та військової могутності США - посилення їх політичних позицій в світі.

Також головним її локомотивом стали новітні інформаційні технології. Завдяки цьому середні темпи зростання американського ВВП склали 3,6% у рік, що в півтора рази вище, ніж темпи зростання світової економіки. Сполучені Штати суттєво випередили таких конкурентів, як Німеччина і Японія. Щорічний приріст внутрішніх інвестицій досяг у США 7%, в той час як для всього світу він не перевищував 3%. При цьому США перетворилися на головний ринок для іноземних інвестицій. В кінці 90-х років американський ринок поглинав понад 30% глобальних іноземних інвестицій. У результаті на частку США припадає 45% капіталізації світового ринку, що в два рази більше частки цієї країни у світовому ВВП.

США першими випробували атомну зброю в липні 1945 року, а в серпні вже завдали ударів по японських містах ними.


18.06.2017; 19:18
хиты: 153
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь