пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

164. Зовнішня політика США у першій половиш XIX ст

. зумовлювалася потребами швид. екон. розвитку. Пром. Пн.-сх. штатів потребувала розширення торг. і нових ринків збуту, а плант. Пд. Треба були нові території.

1-м терит. надбанням США стала величезна територія (2,6 млн кв. км) у басейні р. Міссісіпі з портом Новий Орлеан – Луїзіана. Належала Фр. США викупили за 15 млн дол.

Президент Т. Джефферсон у 1805 оголосив нейтралітет у війні Фр. з Англ. Брит. війс.-морськ. флот блокував США, конфісковував амер. товари, що завдало величезної шкоди амер. торгівлі. Відносини між державами стали напруженими і в червні 1812 президент Дж. Медісон оголосив війну Анг. США не мали достатньої військ. Сили – 7 тис. регуляр. військ + добровольці з штатів. Перша спроба зайняти Монреаль невдала, а брит. захопили Детройт. На морі потопили кілька анг. Кораблів У 1813 амер. звільнили Детройт, брит. відступили в Канаду. 1814 амер. флот завдав поразки англійцям на оз. Шамплейн, 10-тис. брит. армія відступила. У серпні брит. флот на сх. побережжі висадив десант – до столиці. Президент залишив Вашингтон. Остання битва відбулася у січні 1815, напередодні у Генті (Бельгія) між США та Анг. підписано мир. Амер. війська під командуванням майб. През. Е. Джексона виграли в анг. Війна зміцнила нац. почуття америк.

Напередодні анг-амер війни США окупували ісп. Флориду. У 1819 змусили Ісп. без викупу передати їм Флориду та зх. частину материка до 42-ї паралелі. Це відкрило шлях до широкої експансії до Тихого океану.

США підтримували нац-визв боротьбу народів Лат. Ам. У 1822  президент Дж. Монро визнав незалежність Колумб, Чилі, Мекс. та Браз. США встановили з ними диплом. відносини й розширювали торг. Втручання Свящ. союзу в справи латиноамер. держав розцінювалися США як замах на суверенітет звільнених держав. США відійшли від традиц. політики невтручання і 2.12.1823 Монро проголосив доктрину. Головний зміст: 1) США не втручатимуться у європ. війни ; 2) не втручатимуться у справи колоній або залеж. терит. європ. країн; 3) Амер континент закритий для майб. колоніз.; 4) будь-яка спроба європ. країн встановити своє панування над народами Амер. Континенту – недружній акт стосовно США.

Війна проти Мексики (1846-48). Перемога США – приєднання Техасу, Каліфорнії, Аризони і Нової Мексики. Територія зросла до 7,8 млн кв. км, майже розмір Європи.

1867 за 7,2 млн. доларів було продано Рос. імп. Аляску, площа 1,5 млн. км².

Зростання економ. могутності – прагнення до зовн.політ експансії. Спочатку амер. переконанні, що США має не втручатись у європ. Справи, але через впевненість у військ могут. змінють на протилеж. Амер. експанс. кола – майбутнє нац. безпеки США це великий військ флот+бази для нього по всьому світу.

Захоплення у 1898 Гавайських о-вів у центрі Тихого океану. Використавши слабкість Ісп. США у 1898 розв’язали першу війну за переділ світу. 1.05.1898 амер. Тихоокеан. ескадра знищила іспан. флот у бухті філіппін. столиці Маніли. Влітку війська США висадилися на о. Куба, а амер. флот розгромив іспан. ескадру, яка намагалася вирватися з бухти Сантьяго-де-Куба. Амер. зайняли о-ви Пуерто-Рико і Гуам. 22.07.98 Ісп. капітулювала. За париз. Мир. договором 10.12.1898 США – о-ви Пуерто-Рико, Гуам, Уейк, Мідуей та ін. Куба стала незалежною респуб. У 1903 США нав'язали Кубі поправку до констит. – дозволяла амер. вводити на війська, створ. війс.-морс. бази, забороняла Кубі укладати угоди з інш. держ. без згоди США. За 20 млн дол. купили в Ісп. Філіппіни.

Велика потреба у Панам. каналі. 18.11.1901 США і В.Б. підписали договір про режим Панам. каналу. Канал будуватимуть США, буде вільним для плавання торгов. і військ. кораблів усіх країн. Свободу навігації по каналу забезпечувати лише США (дозволялося тримати в цій зоні охорону).  У1902 амер. уряд викупив у фр. компанії концес. права на спорудження каналу. У січні 1908 між США і Колумбією, на тер. якої знаходився Панам. перешийок, було підписано договір про надання США в оренду на 99 років терит. для каналу. Конгрес Колумбії відхилив угоду. Тоді амер. уряд підтримав прихильників відокремлення цієї терит.від – у листопаді 1903 проголосили незалежність Панамської Респуб.. США негайно її визнали, їх кораблі перешкодили висадці колумб. військ. Панам. уряд підписав зі США договір – надав їм виключне право на спорудження каналу. Канал відкрили 15.08.1914, довжина 81 км.

Такі дії щодо Куби і Колумбії отримали назву політики «великого кийка». В 1899 до Китаю проголошену доктрину  "відчинених дверей". 6.09.1899 держ. секретар США Дж. Хей звернувся до вел. держав з нотами – дотримуватися цього принципу. Анг., італ, нім., фр. і яп. уряди погодились, Рос. ухилилася від конкрет. відповіді.

В Л.А. – «дипломатія долара». У 1908 през. У.Тафт оголосив про необхідність застосування замість "куль і багнетів" долари заявив. Надаючи екон. і фін. допомогу країнам Л.А. – США  закабалювали їх екон і політ. Позики були надані Мекс., Панамі, Гватем., Гаїті, Гондур., Домінік. Респуб., Нікараг. та ін.

 

 


18.06.2017; 19:15
хиты: 139
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь