пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

161. «Прогресивна ера» у США.

Період в США (1890-ті - 1920-ті), для якого характерна висока політична активність середнього класу і соціальних низів, яка призвела до масштабних соціальних і політичних реформ. реформаторський рух, що переважали в політичному житті Америки на початку XX століття. Його соціальною опорою став середній клас. Американський прогресивізму став реакцією на модернізацію американської економіки і суспільства, на появу великих промислових і залізничних корпорацій, а також на засилля корупції в американській політиці. У цю епоху перевитрати бюджетних коштів, випадки корупції та широко висвітлюючи скандали в правлячих колах, преса взяла на себе функції громадського контролю над іншими трьома гілками влади. Серед найбільш відомих і політично впливових журналістів зокрема були Лінкольн Стеффенс і Самюель Гопкінс Адамс.

1902 року в штаті Орегон був введений новий порядок прийняття місцевих законів, що допускав внесення громадянами законодавчих ініціатив через голову своїх депутатів і проведення референдумів з прямим голосуванням всіх громадян. У 1908 р громадяни отримали також право відкликання своїх депутатів, що не виправдовують довіри виборців. Уже в 1911 р така ж система законодавчих ініціатив, референдумів та відгуків була введена в Каліфорнії, потім в штатах Айдахо, Вашингтон і Вісконсін. На сьогоднішній день така система існує приблизно в половині штатів США. У 1913 р американці отримали право безпосередньо, а не через депутатів місцевих законодавчих зборів, голосувати за кандидатів у сенатори.

Вважаючи, що сім'я - основа американського суспільства, прогресисти провели закони про введення спеціальних судів для неповнолітніх, З метою поліпшення юридичної освіти в 1900 була організована Асоціація американських юридичних шкіл, яка б освітні стандарти в галузі правознавства. Після 1910 навіть в невеликих містах стали з'являтися установи вищої та середньої спеціальної освіти, а до 1940 дипломи про їх закінчення мав кожен другий молодий американець. Фінансова підтримка з боку національних та приватних фондів була спрямована на зміцнення медичних факультетів університетів

Особливу увагу прогресисти приділяли якості молока і питної води. У 1906 р був прийнятий спеціальний закон про якість продуктів харчування і ліків (Pure Food and Drug Act), згідно з яким на ринок, зокрема, більш не допускалися ліки, яких не перевірено науковими методами.

18 до Конституції США була прийнята Конгресом 17 грудня 1919 року. Сухий закон. Після важкої економічної кризи 1893-1897 рр. ера прогресивізму була епохою  для США вдалою. Криза 1907 був короткою, і постраждали від неї переважно фінансисти. Проте, в 1907-1914 рр. заробітна плата в більшості галузей поступово зменшувалася, а безробіття зростало. Після приходу до влади президента Вудро Вільсона зростаючі витрати уряду зажадали введення федерального прибуткового податку, створення Федеральної резервної системи і скорочення бюджетних витрат за рахунок оптимізації роботи урядових органів. Одночасно Вільсон знизив митні тарифи і придушив лобістів інтересів великих корпорацій, які виступали за захист внутрішнього ринку для своїх товарів. У 1914 р він також затвердив закон Клейтона, новий закон, що обмежував монополізацію американської промисловості.

 


18.06.2017; 19:15
хиты: 134
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь