пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

141. Особливості та періодизація Англійської революції ХVІІ ст.

Англійська революція – період з 1640 по 1660 р. Характеризувався:

  • Переходом від абсолютної монархії до конституційної;
  • Утвердженням капіталістичного способу життя країни;
  • «промисловим переворотом»;

Причини: Фінансова криза через несприятливу війну з Шотландією –> скликання парламенту (спершу короткий, на квітень-травень, згодом розпущений, бо не бажав надати королю фінанси. 3 листопада 1640 р. – початок Довгого парламенту) –> встановлення обмеженої монархії. Парламент звинувачував короля у надмірному тиску на англійців («Велика ремонстрація»), намагався обмежити владу короля (зокрема депутати Дж. Пім, А. Хаселріг) –> у відповідь в січні 1642 р. Чарльз І оголошує про арешт найбільш конфліктних депутатів –> заворушення в країні –> початок громадянської війни.

Основні події:

І період (1 листопада 1640 р. – серпень 1642) – скликання парламенту, вимоги парламенту до короля обмежити владу, відмова короля, конфронтація з парламентом, початок громад. війни («круглоголові» - парламентарі, «кавалери» - роялісти).

  • ІІ період (серпень 1642 – 1648 рр.) – бойові дії короля з парламентом (І громадянська війна), втеча Чарльза І в Шотландію 1646 р., шотландці його видають парламенту за грошову нагороду, парламент ділиться на пресвітеріан, індепендентів, левелерів. Роялістські виступи в Шотландії, Ірландії, грудень 1648 р. – Кромвель захоплює владу, виганяє з парламенту пресвітеріан. Жовтень 1642 р. – битва про Оксфордширі, нічия з невеликою перевагою короля. Чарльз І заручається підтримкою Ірландії і Франції.
  • 1643 р. – договір парламенту з Шотландією.
  • 1644 р. – битва при Марстон-Мурі, перемога парламенту (армія Кромвеля). Парламент отримує контроль над північчю Англії.
  • 1645 р. – парламент реформує свою армію, поява «Армії нового зразка». Командує нею Ферфакс, а кавалерією – Кромвель. Того ж року 14 червня битва при Несбі, парламентська армія повністю розбила армію короля. Втеча Чарльза І в Шотландію.

Наслідки війни:

  • Король залишився без підтримки основних військових сил;
  • Парламент сформував більш вдалу і ефективну армію, що згодом допомогла встановити нову владу в країні;
  • Баланс сил повністю на боці парламенту (спершу встановлення конституційної монархії, де права короля досить урізані, згодом перехід до республіки після страти короля);
  • Посилення позицій Кромвеля.

Перша громадянська війна призвела до перемоги парламенту і закінчення першої частини революції.

III період (березень – серпень 1648 р. ІІ громадянська війна в Англії) Шотландія вступає в союз із Чарльзом І, в квітні там проводяться підготовчі заходи для армії. В червні 1648 р. на кордоні між графствами Кент і Ессекс пройшов перший серйозний бій. Роялісти намагалися отримати доступ до переправи через Темзу, але були розбиті.

В липні 1648 р. бій при Колчестері (графство Ессекс), перемога парламентської армії. До серпня вималювалася явна перемога парламенту, в бою при Престоні 17 серпня 1648 р. Кромвель повністю розбив війська шотландців і роялістів. З цим боєм завершується ІІ громадянська війна.

В грудні 1648 р. Кромвель остаточно захопив владу шляхом перевороту. Власне це – одна з причин подальшої долі Чарльза І: в січні 1649 р. його після суду стратили. 6 лютого 1649 р. скасовано Палату лордів, 19 травня оголошено республіку.  Законодавча влада в Парламенту, виконавча – в Державної ради, фактично ж країну очолили армія і Кромвель.

ІV період (1649-1653 рр.) – в січні страта короля Чарльза І, встановлено республіку, вся влада в руках індепендентів, похід Кромвеля на Ірландію (липень 1649-травень 50), та Шотландію, їх винищення; в 1653 р. Кромвель встановлює одноосібну диктатуру.

V період (1653-59 рр.) – Кромвель править як лорд-протектор, парламент розігнано, країну поділено на 11 військових округів на чолі з генерал-майорами. 1656 р. – новий парламент, більш слухняний. 3 вересня 1658 р. – смерть Кромвеля. До травня 1659 р. новим лордом-протектором стає Річард Кромвель.

VI період (травень 1659-квітень 1660) – зречення Річарда Кромвеля, тимчасова військова диктатура генералів (до серпня 1659), «друга республіка». Поява пропозиції реставрувати монархію – Чарльза ІІ запрошують на престол (у квітні, 26 травня 1660 р. офіц.. коронований). Король обіцяє дотримувати прав англікан і пуритан.

29 травня 1660 р. Чарльз ІІ проголошений королем. Ще до цього від проголосив «Бредську декларацію», за якою всім учасникам революції оголошувалася амністія, англіканська церква лишалася панівною, передбачалося вирішування всіх суперечливих питань управління державою за участі парламенту. В процесі правління Чарльза ІІ права пуритан поступово почали обмежуватися, дворяни-емігранти після повернення отримували компенсацію за збитки. У зовнішній політиці закінчено війну з Іспанією.

За наступника Чарльза ІІ – Джеймса ІІ (почав правити з 1685 р.) посилився вплив католицтва, король проводив досить жорстку політику в релігійній сфері і політичній. У зовнішній політиці – союз з Людовіком  XIV. Прокатолицька орієнтація і жорстка політика (зокрема подавлення повстання в Монмуті) спричинили незадоволення населення. В короля не було синів, то ж передбачалося, що після його смерті трон перейде до його дочки-протестантки Марії. Однак 10 червня 1688 р. було оголошено про народження нащадка, принца Уельського (це означало ймовірне продовження наступним королем про католицької політики) – парламент виступив за передачу престолу доньці короля Марії і її чоловіку Вільгельму Оранському («Славна революція»). В листопаді 1688 р. Вільгельм висаджується в Англії, Джеймс ІІ емігрує до Франції. Армія майже одразу перейшла на бік Вільгельма, тому особливих військових протистоянь за трон не відбулося.

В січні 1689 р. парламент проголосив Марію і Вільгельма монархами на рівних правах. Вільгельм підписує «Білль про права», що остаточно фіксує обмеження королівської влади в Англії. Поруч з цим виникала певна дискримінація католиків (вони полишалися права голосу).

За іншою точкою зору революція закінчилася в 1688 р. («Славна революція», інтронізація Вільгельма Оранського, «Біль про права» 1689 р.)

 

 

 

 

 

 

 


18.06.2017; 19:15
хиты: 134
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь