пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

135. Тридцятилітня війна, основні етапи.

Тридцятилітня війна 1618-1648 pp. – війна між католицько-габсбурзьким блоком (іспанські й австрійські Габсбурги, католицькі князі Німеччини, підтримані папством і Річчю Посполитою) і протестантсько-антигабсбурзькою коаліцією (німецькі протестантські князі, Франція, Швеція, Данія, підтримані Англією, Голландією і Росією). Габсбурзький блок виступав під прапором католицизму, антигабсбурзька коаліція (особливо спочатку) - протестантизму.

У Тридцятилітній війні боролися два табори: католики-Габсбурги та протестанти. У 1608 році Франція та німецькі протестантські князі уклали Євангелістську унію. У 1609 році Німеччина та Іспанія (католики) утворили військовий союз - Католицьку лігу.

Приводом до війни стало гоніння Габсбургів у Празі на протестантів та усіх прибічників незалежності.

Тридцятилітня війна мала 4 етапи:

Чеський етап війни (1618-1624): У 1619 році чеський сейм позбавив Фердинанда ІІ Габсбурга влади. Королем став Фрідріх Пфальцський. Фердинанд уклав угоду з Католицькою лігою і 8 листопада 1620 року на схилах Білої Гори розгромив протестантів. Фрідріх втік, його назвали "зимовим королем", оскільки його влада тривала одну зиму. У червні 1621 року на Староміській площі в Празі було страчено 27 активних учасників повстання.

Датський етап війни (1625-1629): У 1625 році датський король Крістіан ІV потіснив війська католиків. Імператор Фердинанд ІІ був змушений створити власну армію, яку очолив Альбрехт Валленштейн. Альбрехт Валленштейн завдав декількох поразок датчанам і військам протестантських князів. Він змусив Крістіана ІV просити миру. Данія зобов'язалася не втручатися у німецькі справи.

Шведський етап війни (1630-1635): У 1630 році шведський король Густав ІІ Адольф розпочав воєнні дії. Його армія не займалася грабунками і використовувала найновіші досягнення у військовій справі. Врешті-решт Густав ІІ Адольф захопив Баварію. Тож Фердинанд ІІ, щоб запобігти остаточній поразці католиків, знову звернувся до Валленштейна. У 1632 році під Лютценом відбулася вирішальна битва, під час якої військо католиків було розгромлено. Але у цій же битві загинув шведський король, що прискорило втрату шведами їх позицій у Німеччині. Восени 1634 року шведська армія була розбита.

Франко-шведський етап війни (1635-1648): У 1635 році Франція уклала союз зі Швецією й розпочала воєнні дії. Воєнний успіх повільно схилявся на бік Франції і Швеції. Тож на початку 40-х років ХVІІ ст. Габсбурги були змушені шукати шляхів мирного розв'язання. Врешті-решт у 1648 році було укладено Вестфальський мир (Священна Римська імперія, Франція, Швеція).

Умови Вестфальського миру 1648 р.: 1.Швеція отримала нові володіння в Німеччині, найбільшим з яких була Померанія. Під контролем Швеції опинилися гирла всіх великих судноплавних річок Північної Німеччини, які впадають у Балтійське море: Везера, Ельби й Одера. 2.До Франції відійшов майже весь Ельзас, а також частина Лотарингії. 3.Незалежність Швейцарського союзу та Республіки Об'єднаних провінцій (Нідерландів) від Священної Римської імперії німецької нації.

Наслідки Вестфальського миру 1648 р.:

1. Закріпив політичну роздробленість Німеччини.

2. Урегулював релігійні питання: зберігався принцип "чия влада, того й віра"; кальвіністи були зрівняні у правах із католиками і лютеранами.

3. Поклав край убивствам і розбою.

 

 


18.06.2017; 19:15
хиты: 159
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь