пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

Взаємовідносини християнства та імператорської влади в ІІ-ІV ст. Перетворення християнства на офіційну релігію.

                                       

Гоніння: християни ставали жертвами доносів, які сипалися на всіх, кого можна було запідозрити у підриві безпеки держави і громадського порядку. Протягом II століття інтерес до християнства зростав. Хоча вже на початку III століття імператор Септимій Север особливим едиктом заборонив підданим звертатися в християнство і іудаїзм, але дозволив християнці стати годувальницею свого сина. Через кілька десятиліть Юлія, мати імператора Олександра Севера, відкрито листувалася з Орігеном. Сам же імператор в своєму святилище поряд із статуями язичницьких богів встановив зображення Ісуса Христа. 
Тільки з середини III століття з приходом до влади імператора Деція починаються організовані гоніння на християн. Єпископи займалися торговими і фінансовими операціями. Саме в такому стані християнську церкву застав едикт імператора Деція, виданий у 250 році: все населення імперії зобов'язувалося з'явитися перед спеціальною комісією, принести жертву і скуштувати жертовного м'яса. Ті, хто відмовлявся зробити це, підлягали кари як неблагонадійні елементи і державні зрадники. Едикт викликав розкол серед християн: одні («сповідники») публічно відмовилися приносити жертви і багато хто з них прийняли мученицьку смерть, інші («занепалі») відреклися від християнства, а треті бігли, щоб зберегти життя і не зрікатися від Ісуса Христа. Переважна більшість християн відмовилося від своєї віри. Основні законодавчі заходи Константина І Великого щодо християнства: спроба дотримуватися принципу рівноправ’я релігій • визнав за доцільне забезпечити християн­ській церкві привілейоване становище в державі й перетворити її на інструмент державної влади • Християнство повинно було стати офіційною ідеологією імперії, здатною об’єднати суспільство і перешкодити розпаду держави • Сам Константин, залишаючись язичником, вважав для себе можли­вим втручання у справи організації християнської церкви та суперечки з питань віровчення, стверджуючи, що має особливий зв’язок з христи­янським богом • Скликав церковні збори, головував на них і визначав їхні рішення. Основні закони: 313 р. н. е. Медіоланський едикт про визнання християнства рівним у правах з іншими ре­лігіями в Римській імперії; 313 р. н. е. Постанова про звільнення служителів християнської церкви від усіх особистих повинностей на користь держави; 315 р. н. е. Постанова про звільнення християнської церкви від сплати всіх податків; 316 (321) р. н. е. Визнані законними процедури звільнення рабів у християнських церквах, як це раніше здійснювалося у язичницьких храмах; 320 р. н. е. Едиктом закріплено право християнських церков приймати заповіти; 321 р. н. е. Едиктом закріплено право робити будь-які внески до християнських церков; 322 р. н. е. Заборонено примусово залучати християн до участі в язичницьких святкуван­нях; 323 р. н. е. Поширення дії всіх прийнятих раніше едиктів та постанов стосовно прав, нада­них християнській церкві, на всю Римську імперію.

27 лютого 380 року східноримський імператор Феодосій І Великий (347-395 рр.) в присутності західноримського імператора Валентиніана ІІ (371-392 рр.) та його зведеного брата, співправителя Граціана (359-383 рр.), підписав в Салониках едикт про віру, який проголошував християнство державною релігією та забороняв проведення язичницьких обрядів. Переслідування християн припинилося. Едикт під назвою Cunctos populos не тільки забезпечував християнству особливий статус, але й відкривав дорогу для переслідувань єретиків та іновірців. В ньому імператор Феодосій наказував всім народам, які перебували під його владою, сповідувати віру за Нікейським символом, ухваленому на І Вселенському соборі. Згідно з едиктом, у Римській імперії кожна людина мала сповідувати віру в тій її формі, в якій проповідував святий Петро в Римі і якої дотримувалися мужі апостольської святості – римський єпископ Дамас і олександрійський єпископ Петро. Це означало уявлення про Бога як про єдиносущну і нероздільну Святу Трійцю – Отця, Сина та Святого Духа.

 


18.06.2017; 19:15
хиты: 599
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь