пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

84. Становлення Афінського поліса в Архаїчний період: Кілонова смута і закони Драконта; Реформи Солона, їх місце в становленні афінського полісу

         У кінці 7 ст. до н.е. відбулися виступи проти афінської родової знаті (евпатриди). У 30-х роках 7 ст. Кілон (зі знатної родини), зать мегар. тирана Феагена,, спробував захопити верховну владу в афінах. Скориставшись скупченням народу в місті під час свята на честь Зевса, Кілон захопив акрополь. Але народ не підтримав, в нього не було програми соц. реформ, навіть прийняв участь в облозі акрополя, організованому архонтами (старійшинами). І народ дав архонтам необмежені повноваження щодо придушення смути. Кілону вдалося втекти, але прибічники здалися архонтам за умови вільного виходу з акрополя. Проте підступно були вбиті, навіть ті, хто сховався біля священних вівтарів.

         У 621 р. до н.е. в Афінах вперше проведений запис діючих законів (Драконт). кодифікація була поступкою евпатридів демосу, який стражадв від перевищень повноважень архонтів. Заборонена кровна помста, приватна власність заміняла родову. Закон призначав смертну кару навіть за дрібні порушення як крадіжка овочів – суворі дуже.

         Закони Солона (архонт) 6 ст. до н. е (починаючи з 594 р. до н.е.). Поява викликана розвитком ремесла і торгівлі, яке спричинило остаточне руйнування первісно-общинного ладу. Розвиток торг-грош. відносин, лихварство, закабалення афін. громадян, розорення селян.  Солон провів реформи, спрямовані проти панування родової знаті і збереження залишків родоплемінних відносин. Хоча не провів переділ землі як хотів демос. Але анулював усі борги. Особисте закабалення заборонено. Землю можна передавати за заповітом. З урожаю можна продавати тільки маслини. Батько має навчати сина ремеслу, інакше той не зобов’язаний утримувати його на старості.

         Ареопагу доручив спостерігати за тим, звідки хто отримує кошти до життя, і карати тих, хто не має ніяких занять. Солон розділив афінських громадян на 4 розряду в залежності від розміру їх майна. Тільки громадяни перших 3 розрядів могли займати держ. посади, а вищі посади - лише громадяни 1-го розряду. Політ. права громадян стали вимірюватися їх майновим становищем. Солон створив геліею - суд присяжних( з 4-х розрядів участь). Створив орган держ управління - Рада 400 - члени обиралися щорічно по сто чоловік від кожного племені (філи).

 

 


18.06.2017; 19:01
хиты: 173
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь