пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

82. Розвиток Спарти в долікургову епоху. Закони Лікурга: їх зміст і наслідки

      Місто Спарта виникла в 11 чи в 10 ст. до н.е.  Протягом 9-першої пол. 8-го ст. спартанці боролися за оволодіння Лаконією. Місцеве населення (ахейці) стали ілотами (ті хто населяв плодючі землі, опинились в становищі рабів). Інша частина – періеками (погані землі, + добровільно визнали главенство), але все одно не брали участь у держ. справах. З старод. часів у Спарті правило дві цар. династії – рід вели з Геракла, влада обмежена законом. Воєначальники-царі, а також судді та жерцями були. Два царі входили до ради старійшин, приймали участь в його засіданнях. Народні збори лише затверджували рішення.

      З 8-го ст. земельний голод, але не займались колонізацією. Вирішили відвоювати Мессенію (Пд-Зах частина Пелепонесу). Завдяки 2-м Мессен. війнам захоплено землі і переділено між спартіатами + прикріплено до землі завойованих ілотів, періеки визнали зверхність спартіатів. Ілоти мали щороку виплачувати натуральний оброк (к-ть визначено законом), залишки міг продати або про запас. Земля та ілоти власність держави, тож бити ілотів заборонено. 7-перша пол. 6 ст. центр худ. ремесла Греції Спарта. Після 2-х Мессен. війн – Спарта замкнуте с-во в очікуванні і придушенні повстань ілотів (час від часу були «криптії» молоді спартіати нападали на ілотів).

      Закони Лікурга (9 ст. до н.е.) – серія соц. реформ, які перетворили поліс у єдиний вій. табір. Закон зобов’язував спартіата віддавати синів з 7 р. до таборів-агели. Дорозлі спартіати брали участь в спільних трапезах сісітіях (контроль держави над приватним життям). Особисте збагачення зведено до мінімуму. Заборонена золота та срібна монета, зате з’явились важкі та незручні залізні оболи. Торгівлею та ремеслом займаються періеки, Заборонено продаж землі. Всі жили в однакових умовах (прості будинки), однаковий одяг без прикрас. Імпорт чужоземних виробів заборонено. Є ефори – колегія з 5 чоловік, що охороняли порядок і дисципліну.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


18.06.2017; 19:01
хиты: 134
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь