пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

Поеми Гомера як історичне джерело. "Гомерівське питання". Давньогрецьке суспільство за поемами Гомера

   Гомерівське питання — сукупність проблем, пов'язаних із з'ясуванням виникнення гомерівських поем, ставлення до Гомера (чи існував Гомер, чи «Іліаду», «Одісею» створила одна людина, чи зібрані «редактором», історичність подій/головних осіб поем).  Є «унітарії» (Арістарх, Мюллер, Нізе) доводили, що писала 1-на людина, хоча при Пейсістраті були вставки до поем. «Аналітики» (Вольф, Шестаков, Герман) – поеми це механ. поєднання усних пісень, що сталося при Пейсістраті.

   Вважається, що «Іліада» створена між кін. 8 і сер. 7 ст. до н.е., «Одисея» на півстоліття пізніше. Після розкопок на Криті та Мікенах висновки щодо реальності світу гомер. героїв. Поеми відображали як крито-мікен. період такі гомерівський час (11-9 ст. до н.е.). Цар в гомер. час володів землями, стадами, палацами. Законом були встановлені натуральні повинності + йому давали добров. дари. Щоб дізнаватись сусп. думку басилей (цар) скликав народні збори (агора), рада вельмож (буле) вирішувала з царем держ. справи. (історія як побив Одісей палицею Терсіта, коли той хотів покинути Трою і поїхати додому приклад «озвучення думки» простого воїна). Басилевсу налажала влада судити, очолювати військо, жрецькі функції. Вжливим є закон кровної помсти, слабко захищалося право на власність (набіги + морський розбій). Найбільша повага до воїнів, пасли стада раби, землю багатих воїнів обробляли фети (вільні, але не мали власної землі). Рабів чимало (військовополонені), але патріархальне рабство. Торгівля – монети не відомі, торгівля мінова, одиниця оцінювання вол, зброя виготовляється переважно із бронзи. У містах живуть ремісники (ковалі, токарі), остаточно не відокремилось від землеробства. В основі сусп. організації – рід, декілька родів – фратрія, декілька фратрій – плем’я. Община – одна чи союз філ.

   Є деякий відтінок крито-мікен. цивілізації, наприклад цар Нестор мав би зображатися повновладним правителем Пілоського палацу, але в поемі він оберігає родові традиції. Спочатку басилеї обиралися на агорі, але потім від батька до сина переходила влада (+ ділянка землі «теменос», землі під виноградники). Не було письма.

 

 

 

 

 

80


18.06.2017; 19:01
хиты: 135
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь