пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

Суспільно-політичні та економічні зміни в Україні в другій половині 1980-х рр., відродження українського культурного та політичного життя. Чорнобильська катастрофа і її наслідки.

Горбачов – гласність, перебуд. Україна в перші роки перебуд залиш під контролем консерваторів, очол перш секр ЦК КПУ В. Щербицьким. Укр називали заповідником застою. Тільки у вересні 89р М. Горб схвал зміну влади в Києві. Республ партійну орг очол Волод Івашко. У травні 85 поч антиалког кампанія. Інфляція у 90 – 10% на рік, в 2 пол 91 – 25% за тиждень. Поширил натурал обміни. Підприємства відмов одержув «дерев*яні» рублі.

Еколог обстановка серйозно погірш після вибуху 26 квіт 86 р 4 енергоблоку на ЧАЕС. Прич – низька якість проектування та виготовлення устаткув для АЕС + екперименти. Після аварії утвор радіоакт хмара, яка накрила не лише сучасну Укр, Біл та Рос, які знах поблизу ЧАЕС, але й Рум, Гр. Болг, Юг, Сх Фракію, Лат Лит Ест, Фін, Дан та інш євр кр. Забруд тер після аварії на ЧАЕС залеж від погодних умов. Повідомлення рад і зх учених вказ на те, що Білор отрим бл 60% радіоактив забруд від заг кількна СРСР. В результаті аварії з сільськогосподарського користування було виведено близько 5 млн га земель, довкола АЕС створена 30-кілометрова зона відчуження, знищені і поховані (закопані важкою технікою) сотні дрібнихнаселених пунктів.

У бер 88 р на базі Укр гельс групи сформ політ орг всеукр масштабу УГС. Лідер – ще ув*язнений Л. Лук*яненко. 87 віднов діяльн журнал Укр вісник – 1ше в респ незал гром-пол видання, очол В. Чорновіл. Восени 88 діяльн опоз вилилася на вулиці. У лист в Києві відб перший мас мітинг, присв екол, Чорноб проблемам. Літо 89 – мас шахт страйк. Розпочався в Кузбасі, далі підтримали шахтарі Макіївки, 21 липня в Укр припин працю майже пімільйона шахт у Дон і Львсько-Вол вугільн бас. У вер 89 р. у Києві відб установчий з*їзд Нар руху Укр. 21 січ 90 р НР орг акцію «живий ланцюг» на честь Акта злуки УНР і ЗУНР 22 січ 19 р. Бер 89 – вибори нар деп СРСР. Парткоми не втруч у виборчий процес. Восени зміни до закону про вибори у вр УРСР та місц ради – депутати обир тільки по виборчим округам.

 

 

 

 

 

 


18.06.2017; 19:01
хиты: 176
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь