пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

Україна в перше повоєнне десятиліття. Збройна та ідеологічна боротьба націоналістичного підпілля проти радянського режиму.

У черв 45 р. УРСР стала чл ООН. Першим віце-голов Підготовчої комісії ООН, яка розробл порядок денний першої сесії ГА, був рад функціонер Дмитро Мануїльський. Відбуд укр промисл (Азовсталь, Запоріжсталь, ХТЗ). До кін 40-х рр. віднов довоєнн рів промисл вироб у вартісних показниках. У бер 47 р. дав електр струм перший генератор Дніпрогесу. Трагічна зима у пд обл Укр 46-47 рр. У Одеськ, Ізмаїльс, Кіровоград, Микол, Херс обл голод тривав аж до нового врожаю. 102 тис померло від голоду. Від 46 р. поч чергова камп мораль-пол тиску на сусп – Ждановщина (гол ідеолог). В Укр звинув у «націоналізмі», цькували Рильського, Яновського, Сенченка, Довженка. Серп 47 критика істориків та літературознавців. 48 – бор проти низькопоклонства перед заходом, проти космополіт.За короткий термін індустріалізовано осн част зхукр земель, подолали їх промислову відсталість.У 46-47 рр. у Дрогоб обл відкрито газові родов, а в 49 побуд найб тоді в СРСР і в Європі магістральн газопровід Дашава-Київ (цей газ одержувала і Мск), знайдено і промисл запаси вугілля. 3 49 р. у Львівсько-Волинському вугільн бас поч шахтне будівн. У 50 р. відкр найб  в СРСР Роздольське родовище сірки. + лікв неписемн, створ мережі загосвіт і вищ навч закл з укр мов виклад.

Митрополита УГКЦ Й. Сліпого у квіт 45 р. заарештовано з групою єпископів – табори. У бер 46 р. ініц група зібр у Львові собор, який ухвалив ріш про скас Берест унівї 1596 р. і підпорядк гал церкви моск патр Алексію.Колективізація на зхукр землях – тут організований опір ОУН-УПА ще протягом десяти років після звільн Укр.

11 — 15 липня 1944 створено Укр гол визвольну раду - орган політичного керівництва українським визвольним рухом, який оголосив себе «верховним органом українського народу в його революційно-визвольній боротьбі» (Тимчасовий устрій УГВР), утворений в Україні наприкінці другої світової війни з ініціативи УПА й ОУН(б). Метою організаторів було створення ширшої суспільно-політичної бази для боротьби збройного підпілля проти німців і більшовиків та притягнення до неї кадрів з-поза ОУН, хоч остання залишалася організаційною й ідеологічною базою УГВР.

Впродовж осені 1943 і в 1944 головне командування УПА досягло порозуміння про нейтралітет як із розміщеними в Україні частинами угорської армії, так і з румунами і в лютому 1944 з польським підпіллям (Армія Крайова), про взаємовизнання боротьби цих народів за незалежність[18][19][20].

На переломі 1943—44 УПА була найчисленнішою за весь час свого існування, об'єднуючи не менше 40 000 осіб, у тому числі й підпільні кадри ОУН. Роком пізніше, після переходу фронту, вже в радянській дійсності, сили УПА зменшилися до 20—25 тисяч осіб[21].

Для знищення УПА більшовики спершу застосували масові фронтальні бої й сутички, як наприклад, у квітні 1944 триденний бій під Гурбами на Крем'янеччині з участю близько 30 000 вояків, в жовтні того ж року битва під Лещавою-Горішньою та зимою 1944—45 у Карпатах. Для поборювання УПА радянський уряд кинув навіть кілька дивізій військ НКВС. Узимку 1945—46 в Карпатах було влаштовано велику блокаду з розташуванням військ НКВС по селах з метою не допустити допомоги населення загонам УПА та підпіллю. Для боротьби з УПА більшовики вербували з місцевого населення так званих «стрибків». НКВС-МВС застосовували також різні методи провокації: створення фальшивих загонів УПА — спецгруп НКВС.Особливу роль у 1944—47 відігравали частини УПА ПосянняХолмщини та Лемківщини на кордонах Польщі: спершу група «Сян», а згодом Закерзонський край з командиром-полковником М. Онишкевичем (Орест) та тереновим провідником ОУН Я. Старухом (Стяг). Операція «Вісла» почалася 28 квітня 1947 і тривала до жовтня 1947. За чей час майже все українське населення виселено в основному у північні воєводства Польщі. У важких багато-місячних боях УПА й збройне підпілля понесли або важкі людські втрати, або були розбиті й розпорошені. З літа 1947 УПА почала залишати Закерзонський край. Трагічною датою історії УПА стала смерть головного командира Р. Шухевича-Чупринки, який загинув у бою 5 березня 1950. Ця втрата, виснаження і радянський терор призвели до її остаточного послаблення й ліквідації. Але наступник Чупринки – В. Кук – останній командир УПА - зміг зберегти організований український опір до свого арешту у 1954 р. Останнім часом з'явилися відомості, що останній бій підрозділу УПА з підрозділом МВС відбувся 1961 р., а воїн УПА Ілько (Ілля) Оберишин залишався у підпіллі до 1991. На ідеологічному фронті. В УПА були різні неперіодичні видання. У 19441946 з'явилися — «Повстанець» і «На зміну». УПА поширювала звернення до українців, військових, червоноармійців, селян а також до представників інших національностей (російською, польською[71], словацькою та іншими мовами). У лавах УПА працювали відомі підпільні публіцисти: Дмитро Маївський(Петро Дума), , Петро Федун (Полтава) ( 34 статті та брошури, Хто такі бандерівці і за що вони боряться, «Не в „Мюнхенських пиварнях“, а в лісах та степах України (З приводу однієї брехливої „замітки“)» (1947 р.), Про ще один героїзм.), Осип Дяків (Горновий: Яка філософія зобов'язує членів ОУН?», «СССР — країна найжорстокішого гноблення народів і визиску», «Наше становище до російського народу»), В. Кук (Колгоспне рабство, ПРО ЩО ГОВОРИТЬ НАМ ДЕРЖАВНИЙ БЮДЖЕТ СССР НА 1945 Р.") поети Василенко Петро (П. Волош-Василенко), Дяченко Михайло(Марко Боєслав) та інші; митці Хасевич Ніл (гравер, створював агітки, плакати, бофони УПА, портрети) та Черешньовський Михайло.

 

 

 

 


18.06.2017; 19:01
хиты: 184
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь