пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

Встановлення радянської влади та більшовицька політика в Україні (1917 - 1920-й рр.).

Листопад–грудень 1917р. – поч. протистояння більшов. з ЦР. Більшов. прагнули встановити в Україні влади Рад. Наприкінці листопада 1917р. війська ЦР в Києві роззброїли більшовицькі війська і вислали їх до Росії, а також придушили кілька повстань в різних містах і зупинили наступ на Київ 2 гвардійського корпуса. Більшов. також готували скликання Всеукр. з’їзду Рад, щоб проголосити Рад. владу в Україні. Свої дії вони координували з ЦК партії і Раднаркомом (далі – РНК). 4 грудня 1917р. РНК надсилає ультиматум ЦР з вимогами не дезорганізовувати фронт, не пропускати козацькі війська на Дон, а рад. – пропуск., припинити роззброєн. рад. військ в Україні.
4 грудня 1917р. в Києві почав роботу І Всеукр. з’їзд Рад, на який прибули 120 делегатів від більшов. Рад і 2000 делегатів від Селян. Спілок, які перебували під контролем УПСР. Не маючи більшості, більшов. делегати заявили протест і залишили з’їзд. І Всеукраїнський з’їзд Рад в Києві у складі делегатів від Селянських Спілок продовжив роботу і схвалив резолюції на підтримку Центральної Ради та її політики.
Більшов. делегати з Києва поїхали до Харк., де 9-10 грудня 1917р. встановлено Рад. владу і працював обл.. з’їзд Рад. Київ. і харк. делегати об’єдналися і 11-12 грудня 1917р. у Харк. проведено І Всеукр. з’їзд Рад, 12 грудня в Україні проголошується Рад. влада, обирається Центр. Викон. Ком. Рад і рад. уряд – Народний Секретаріат.
26 січня 1918р. рад. війська займають Київ, рад. влада встановлюється майже на всій території України. Власне на терит. України утворилося кілька рад. республік: рад. УНР, Донецько-Криворізька, Таврійська, Одеська. Під контроль органів Радянської влади фінанси, здійснювалися контрибуц., конфіскац., реквізиц.. Одержавлення промисловості. На селі ліквідація поміщ. маєтків і розподіл землі між селянами. Активізувався вивіз хліба до Росії. Проти своїх ворогів більшов. застосовували терор.
18 лютого 1918р. почався загальний наступ австро-німецьких військ. 3 березня 1918р. за Брестським мирним договором Рад. Росія визнала УНР незалежною, зобов’язалася не втручатися у справи Укр. і не надавати допомоги органам Рад. влади в Україні.
…На поч.. 1919 р. рад. війська здобули перемогу в боротьбі з Директорією. 3 січня 1919 р. Черв. армія зайняла Харків, куди переїхав Тимч. Робітн.-селян. уряд України. 6 січня проголошена Українська Соціалістична Радянська Республіка (УСРР). До травня 1919 р. Черв. арм. встанов. контроль над терит. України, що входила до Рос. імп. III Всеукр. з'їзд Рад (6-10 березня 1919 р.) обрав рад. форму державності. В Україні вдруге встановлена рад. влада. Фактично влада в Україні належала РКП(б) - КП(б)У. Ком. партія (більшовиків) України створена ще в липні 1918 р. у Москві, на І з'їзді більшов. організацій України. КП(б)У стала невід'ємною складовою частиною РКП(б) і була найбільшою її організацією. Секретарем ЦК КП(б)У обрано Г. П'ятакова. У складі її ЦК із 15 чоловік тільки 2 були українцями. Формально вищим органом влади УСРР був Всеукраїнський з'їзд Рад, а між з'їздами- ВУЦВК (голова- Г. Петровський). 
Ще восени 1918 р. на терит. Рад. Росії сформований Тимч. Робітн.-селян. уряд України, очолив X. Раковський. Після реорганізації на початку 1919 р. він став називатися Радою народних комісарів. 10 березня 1919 р прийнята Конституція УСРР. Раднарком і ЦВК РСФРР, РКП(б) фактично керували Україною.
установлений контроль РСФРР над економікою України: - на неї поширювалася рос. грош. система; -УСРР не мала свого бюджету; -Укр. Рада Народ. Госп. стала частиною ВРНГ; - були об'єднані залізниці, поштово-телеграфний зв'язок тощо. 
«Воєнний комунізм» з 1919 р. - в Україні. Націоналізація промисловості. У 1920 р. були націоналізовані практично всі підприємства України. Запроваджувалися мілітаризація праці, примусова праця «буржуазних елементів». У 1920 р. створена Українська трудова армія. У 1919 р. комнезами почали створюватися в українських селах. Впровадження політики «воєнного комунізму призвело до господарської розрухи, формування адміністративних методів управління, масового невдоволення населення. На початку 1920 р. радянська влада в Україні була встановлена втретє (вперше - 25 грудня 1917 p., вдруге - 6 січня 1919 р.). Більшовики створили надзвичайні органи влади-революційні комітети (ревкоми).
Наслідки політики "Воєнного комунізму" в українському селі
ліквідувалися, і всі владні повноваження переходили до Рад. Вибори до Рад відбувалися під контролем більшовиків, тому вони одержали 80% місць у губернських виконкомах і 70% місць у повітових виконкомах. 
У 1920 р. Кремль намагався створити враження про зміну своєї політики стосовно України: - проголошувалося визнання незалежності УСРР; - була дана обіцянка ширше враховувати інтереси середнього селянства, забезпечити добровільність у створенні комун. На ділі проголошення цих «змін», особливо стосовно визнання незалежності України, мало демагогічний характер. У 1920 р. в Україні затвердилася політична диктатура КП(б)У в формі радянського режиму. Більшовики продовжили політику «воєнного комунізму». До продзагонів було мобілізовано 15 тис. робітників. Влітку 1920 р. продрозкладку здійснювала 1-а Кінна армія С. Будьонного. Значно поширилася націоналізація підприємств, фактично була згорнута приватна торгівля. Ліквідувалися поміщицькі господарства; створювалися радгоспи (їм було відведено понад 1 млн десятин землі) і комуни, куди селяни не бажали вступати. Відповідно до закону про землю від 5 лютого 1920 р., конфіскована поміщицька земля віддавалася працюючим селянам без викупу. У 1919 р. була створена Всеукраїнська надзвичайна комісія (ВУНК), яку з квітня 1919 р. очолив М. Лацис. Створювалися «народні суди» й революційні трибунали, робітничо-селянська міліція. Фізично знищувалися «класові вороги. Особливо багато жертв було серед повстанців-махновців, селян півдня України. Цього часу в Україні створювалася система примусових робіт і перші концтабори, через які в 1920-1921 pp. пройшли 25-30 тис. чоловік.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


18.06.2017; 19:01
хиты: 200
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь