пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

5. Доба удільної роздробленості Русі ХІІ-ХІІІ ст.


Правління Святополка Ізяславича (1093-1113) не було надто яскравим, скінчилось 1113 року соляним бунтом у Києві (з торгів майже зникла сіль, стала дуже дорогою – від цього князь мав отримати грошову вигоду, але кияни підняли повстання) і запрошення на трон сина Всеволода Велике Гніздо та візантійки Анастасії – Володимира Мономаха, який до того був переяславським князем (1113-1125 рр.)
 - відомий своєю освіченістю, добрий воєначальник (багато вдалих походів проти кочівників)
 - зміцнив позиції Києва як центру держави, поклав край усобицям
 - пожвавилось господарство, зріс Київ як місто, доповнив «Руську Правду» своїм «Статутом» - обмеження відсотків при позичках, свавілля землевласників, регламентовано питання спадкоємства
 - «Повчання дітям» 1117 року – духовний заповіт – творити добро, вчитися новому, поважати слабшого, повага до старших і т.д.
 - 11 дітей, шлюбна дипломатія
Мстислав Володимирович (1125-1132 рр.) – продовжував політику батька. По його смерті – роздробленість на повну силу. Наступні київські князі безбарвні. Тричі київський трон отримував Юрій Долгорукий – наймолодший син Володимира. Усобиці та інтриги призвели до нападу на Київ військ Андрія (Юрійовича) Боголюбського (1169 р.) та розорення міста. До середини  XII ст. на території  колишньої  Київської  Русі сформувалося  15 князівств,  кожне з яких жило самостійним  політичним життям,  лише  формально  визнаючи  старшинство  великого  київського  князя. на  початку XIII  ст. князівств було 50, а на  початку XIV ст.  — 250. КР вважається федеративною монархією. Своєю роллю Київське князівство поступиться ГВД. Виросли: Чернігів, Галич, Переяслав, Луцьк, Суздаль і Володимир.
1185 – похід Ігоря на половців (незадовго до того був укладений мирний договір, але бажання зайвих понтів → проблеми, зате – поява «Слова о полку Ігоревім», перша згадка України 1187 р.). 1223 – битва на Калці, поразка – князі ворогували, тому програли.
Татаро-монгольська навала: 1237-1238 Пн-Сх. Русь, 1239 – Чернігів, Переяслав, 1240 – Київ, похід тривав до 1243 р. – дійшли до Адріатики, через династичні суперечки та ослаблення війська Батий повернувся на батьківщину. Утворення Золотої Орди, система ярликів. Іго загальмували політичний розвиток руських князівств. Політично перше місце тепер належить ГВД, яка лавірує між бажанням власної самостійності та необхідності підкорятись татарам – зі сплатою данини, обмеженнями в політиці.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


18.06.2017; 19:01
хиты: 146
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь