пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

1. Виникнення, становлення та значення давньоруської держави


Початок Раннього Середньовіччя – племінні союзи антів та склавинів як необхідність протистояти ворожим племенам (триває Велике переселення народів). Є також версія про антське походження князя Кия – тоді місто було одним з пунктів на шляху «З варягів у греки».
Розселення племінних союзів східних  слов'ян у VIII —  IX ст. на території України.
Поляни – Київ, древляни – Іскоростень, сіверяни – Чернігів, тиверці (Білогород-Дністровський), уличі (Олешня – м. на Дніпрі, самі жили в межир. Дністра та Пд.Буга), волиняни та дуліби – зх.Волинь – Теребовля (?), Луцьк; білі хорвати – Закарпаття. Полочани та дреговичі – теперішня Білорусь, радомичі (Смоленськ), словени (Новгород), в’ятичі (Рязань, Суздаль). Сусіди: чудь, меря, кочовики.
Арабські автори пишуть про 3 княз. – Артанію (?), Куявію (Київ), Славію (Новгород).
Київ – розташований на торг.шляхах, його зростання господарське призвело до підвищення ролі як політично-адміністративного центру (одна з причин).
Легендарні князі, заснування міста – Кий, Щек, Хорив та їх сестра Либідь. Династія завершилась Аскольдом і Діром (літопис: прибулі варяги, династія вигасла до них). Походи на Візантію, прийняття Аскольдом хрещення. 882 – підступно вбиті варягом Олегом. Правив до 912 р., відомий своїми військовими походами, сприяв торгівлі, приєднав низку князівств, контакти з Візантією (військ.похід, потім договір 911 р.). Далі – син Рюрика Ігор – 912-945 рр. Приєднав уличів та тиверців, поява печенігів, невдалий м.д. з Візантією 944 р. Вбивство Ігоря древлянами як помста за надмірний податок. У свою чергу – дружина Ігоря Ольга (945-964 рр.) помстилась боярам і князю Малу та спалила Іскоростень. Візит до Константинополя – хрещення, внутр..пол: створення погостів, регламентація збору данини. Син Святослав – затятий язичник (964-972 рр.) – підкорив в’ятичів, ходив походами на Пн. Кавказ, Балкани, переміг хозар, загинув під час сутички з печенігами (легенда про череп, який став чашею). Був одружений з грекинею, яка народила Олега та Ярополка; позашлюбний син Володимир від ключниці Малуші (можливо, доньки Мала). 972 р. Володимир став новгородським князем, Олегу – Овруч, Ярополку – Київ. 979 чи 980 Володимир став київським князем, перша релігійна реформа – ідоли на Дніпром, головний – Перун (підійшли впритул до однобожжя).
 

 


18.06.2017; 19:01
хиты: 152
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь