пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

58. Євроатлантичні відносини у 1960-1970-х рр. (в інеті тільки відносини франції - сша) хоть шось

У 50-х роках ХХ століття з приходом до влади генерала Шарля де Голля між Францією і союзними державами-членами Альянсу назріла політична криза. У 1958 році Франція вирішила запропонувати своє бачення і подальший розвиток складних взаємин, яке було конкретизовано в письмовому меморандумі і направлене 17 вересня 1958 року Президентом Франції Президенту Сполучених Штатів Америки Дуайту Ейзенхауеру, а також прем'єр-міністру Великої Британії Гарольду Макміллану. У цьому меморандумі Шарль де Голль закликав до створення спільного разом із США і Великою Британією тріумвірату для керівництва Альянсом і попросив надати Франції допомогу в створенні ядерної зброї . Незабаром де Голль отримав рішучу відмову, і довго не вагаючись, запропонував французькому уряду підготувати рішення про поступовий вихід Франції з військової організації. Наслідком цього рішення стало переведення всієї американської авіації (близько 200 винищувачів-бомбардувальників) з території Франції до Великої Британії і Західної Німеччини.Згодом генерал де Голль видав указ, який забороняв інтегрувати протиповітряну оборону Франції у систему Північноатлантичного альянсу, а також наказав вивести увесь французький середземноморський флот із-під контролю Альянсу. А Сполученим Штатам пригрозив, якщо ті будуть розташовувати американську ядерну зброю та системи запуску на території Франції.

На початку 1966 року французька влада оголосила про остаточний вихід із НАТО і заявила, що всі об'єкти Альянсу, а також об'єкти союзних військ Центральної Європи повинні залишити територію Франції якнайшвидше, але не пізніше квітня 1967 рокуНезабарившись, Північноатлантична рада прийняла рішення щодо переведення всіх стратегічних об'єктів з Франції в інше місце. Допомогу миттєво запропонувала Бельгія. У вересні цього ж року 14 країн-членів Комітету оборонного планування вирішили, що штаб Верховного головнокомандувача об'єднаними збройними силами НАТО в Європі буде перенесено з Парижа до містечка Касто поблизу Монса (Бельгія). На будівництво нового приміщення для штабу було відведено вкрай мало часу, проте будівництво було завершено у визначений термін і 31 березня 1967 року відбулась офіційна церемонія відкриття штабу.  26 жовтня 1966 року було прийнято рішення розташувати штаб-квартиру в Брюсселі(хоча хтіли в лондоні чи римі)

У березні 1966 року генерал де Голль надіслав листа Президенту США Ліндону Джонсону, в якому виклав стурбованість щодо повільного виведення усього контингенту з території Французької Республіки, який несе загрозу для суверенітету країни через його присутність. 23 березня 1966 року Ліндон Джонсон надав генералові де Голлю вичерпну відповідь, намагаючись спростувати його аргументи щодо загрози безпеки. Верховне головнокомандування об'єднаними збройними силами НАТО в Європі та інші стратегічно важливі установи Альянсу були повністю виведені з французької території до 1 квітня 1967 року

Паралельно з переміщенням усіх об'єктів Альянсу вирішувалося і питання виведення американських військ з Франції, на якому наполягав генерал де Голль. Ліндон Джонсон висловив згоду Держдепартаменту, який ураховуючи небезпечний момент, заявив, що це потрібно зробити якомога швидше. Міністр оборони США Роберт Стрейндж Макнамара запевнив президента, що 90% персоналу буде виведено до 1 квітня 1967 року, як того і вимагає Франція, а решта — до середини літа. Усього військові перемістили 800 тисяч тонн військових матеріалів і демонтували всі повітряні бази. Стосунки між Францією і НАТО були повністю підірвані і потеплішали лише з приходом до влади нового Президента Франції Жоржа Помпіду.

59. Тристороння стратегія та її роль у трансформації міжнародних відносин

Хз шо воно таке

 

 


09.06.2017; 12:16
хиты: 154
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь