пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

2. Зміст та кореляція основних понять історії міжнародних відносин.

Основні поняття та їх зміст(якщо згадаєш щось своє – пиши, не соромся) :
Біполярна система – така система міжнародних відносин, коли на планеті існує 2 наддержави, які розділили між собою політичну, економічну та інші сфери впливу. Протистояння між ними не обов*язкове,  але за умови кардинальних розбіжностей в ідеології та прагненню кожної з 2х держав стати світовим гегемоном СРСР і США саме так і вчинили . В той же час, відкритий конфлікт був би занадто непередбачуваним і потенційно міг закінчитись ядерним капєцом для планети, тому вступає в гру наступний термін:
-   Холодна війна – глобальна конфронтація між двома блоками (демократичні країни  на чолі з США та соціалістичний табір на чолі з СРСР), яка мала місце (з датуванням погоджуються не всі) в 1946-1991 роках, яка не перейшла у відкритий конфлікт, обмежившись ідеологічним, політичним, економічним протистоянням та виливаючись періодично в локальні конфлікти та кризи (Корея 1950-53, Куба 1961, В*єтнам 1959-75,  Афганістан 1979-89, та інші.
Наддержава  - державне утворення, яке за своїм політичним, економічним,    культурним і військовим потенціалом переважає більшість світових держав на порядок, що дозволяє йому здійснювати свою гегемонію не лише в регіональному, а й у глобальному масштабі.
Країна – сателіт – формально незалежна держава, яка перебуває під політичним, економічним та культурним впливом іншої держави та погоджує з нею основні сфери своєї політики. В обмін на це сателіт користується захистом держави-патрона. 
Блокова система – система міжнародних відносин, особливістю якої є об*єднання держав зі спільними  ідеологічними та стратегічними орієнтирами в союзні організації з метою досягнення спільних політичних, військових і економічних цілей.
Локальна війна – військові дії, обмежені порівняно невеликою ділянкою території, в ході яких сторони не застосовують всієї повноти свого військового потенціалу. Локальні війни зазвичай завершуються після досягнення однією із сторін конфлікту своїх цілей, однак часто такі конфлікти залишалися невирішеними або ставали некерованими і призводили до поразки обох сторін.
Гонка озброєнь – протистояння держав або військово-політичних блоків,  що має на меті досягти переваги в кількості та якості озброєнь над суперником. Як побічний ефект власне гонки між Совком і Піндостаном – технологічний прорив, космічна гонка і розвал Совка.
Деколонізація – процес надання незалежності і повного суверенітету колоніям. 1947 – Індія, 1960 – рік Африки. Бриташка ф частково Франція пере форматували свої колоніальні системи і зберегли відчутний вплив на колишні колонії, але це вже інша історія.
Рух неприєднання – міжнародна організація, яка об*єднала держави світу, які не бажали вступати у військово-політичні блоки. Заснована в 1961 році стараннями Джавахарлала Неру(Індія), Г.А. Насера(Єгипет) і Й. Броз Тіто (Югославія).
В кінці пишеш, що охопити весь понятійний апарат не вийде навіть у самого Мартинова, тому на цьому досить – основні я вроді написав.


09.06.2017; 12:16
хиты: 126
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь