пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

42. Бесіда як діалогічний метод.

Найпоширенішим діалогічним методом навчання історії є бесіда. Бесіда це обговорення з учнями історичного матеріалу , спосіб пояснення нових історичних фактів, один із прийомів мобілізації знань і активізації пізнавальної діяльності школярів на уроці. Бесіда побудована на запитаннях і відповідях. За допомогою запитань вчитель підводить учнів до розуміння нового або уточнення, поглиблення, розширення уже відомих понять, фактів, явищ.Залежно від місця в навчальному процесі та дидактичної мети бесіди, яку вона переслідує, розрізняють такі її види: вступна, пояснювальна, контрольна, підсумкова, евристична.

Вступна бесіда має на меті підвести учнів до вивчення нового матеріалу (курсу, розділу, теми, уроку, окремих питань) і спрямована на актуалізацію раніше придбаних знань, їхню систематизацію й узагальнення.

Пояснювальна (аналітична) бесіда. Мета її – організувати засвоєння нового навчального матеріалу на основі діалогу вчителя з учнями. Учні засвоюють новий матеріал: від окремих фактів, прикладів, спостережень до загальних висновків, тобто засвоюють його індуктивним шляхом. Індуктивний метод пізнання може розгортатися тоді, коли у школярів достатньо знань, умінь, навичок, щоб учитель підвів їх до формулювання певних висновків, понять, зіставлень тощо. Дедуктивний шлях застосовується, коли висновок сформулював учитель, а учні добирають конкретний матеріал до нього.

Контрольна (перевірочна) бесіда має на меті перевірку рівня засвоєння матеріалу, що викладається, ступеня його розуміння, результатів самостійної пізнавальної діяльності учнів. Застосовується вона для перевірки того, чи зрозуміли учні викладений матеріал і як виконали самостійну роботу. Вона також є одним із прийомів проведення поточного опитування за матеріалом попереднього уроку, коли учителеві треба перевірити загальну підготовленість класу.

Підсумкова бесіда завершує вивчення нового матеріалу або є узагальнюючою. Вчителю пропонує запитання для узагальнення матеріалу, виявлення емоційного ставлення учнів до вивченого. Підсумкова бесіда може займати частину уроку або весь урок, що завершує вивчення теми, розділу, курсу. Одне із важливих завдань такої бесіди – підведення учнів до змісту наступного уроку, наступної теми.

Евристична (від грецького слова «еврика» - знайшов, відкрив) бесіда. Цей метод передбачає організацію частково-пошукової діяльності учнів, які самостійно виконують окремі кроки пошуку, а цілісне розв*язування проблеми досягається разом із вчителем. Під час такої бесіди вчитель висуває перед учнями питання, що підлягає вивченню, спонукує їх відтворити необхідні знання отримані раніше в процесі навчання або зі своїх життєвих спостережень, порівняти, зіставити визначені історичні факти і явища, шляхом логічних міркувань самостійно знайти відповідь на поставлене питання.

Проведення бесіди вимагає від вчителя знання навчального матеріалу, орієнтації в питаннях сучасності, педагогічної майстерності. Він мусить дуже ґрунтовно готуватися до бесіди: продумувати формулювання запитань, які має ставити під час бесіди, їх зміст і характер. Не можна забувати, що в бесіді вчитель весь час має відігравати активну роль: ставити запитання, спрямовувати відповіді, підводити підсумки тощо.

 

 


25.01.2017; 03:19
хиты: 148
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь