пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

161. СРСР і країни Сх Європи в др. Пол 60 пер Пол 80

Брежнєвська група поставила три пріоритетні задачі: - усунути загрозу розпаду соціалістичного табору і ще тісніше об'єднати його в політичних, військових та економічних відносинах; - нормалізувати відносини між Сходом та Заходом («співіснування у спів­праці»). Цей курс, проте, був взятий тільки після загострення на початку 70-х рр. конфлікту з Китаєм і початку зближення США, - послідовно проводити політику підтримки «прогресивних» рухів і ре­жимів у всьому світі.

Зміцнити позиції Радянського Союзу в соціалістично­му таборі і серед компартій країн третього світу, було першою зовнішньопо­літичною турботою наступників Хрущова. У цьому напрямку вони діяли дуже обачно (принаймні, до чехословацької кризи), в основному методом проб і помилок, але все ж домагаючись відчутних результатів.

Примирливі настрої, які допускали можливість деяких поступок, переважали й у відношенні до Румунії, яка відстояла свій економі­чний вибір і форми своєї участі в РЕВ. Прийняті на ХХШ з'їзді КПРС в березні 1966 р. рішення підтвердили тенденцію до більш жорсткої зовнішньої полі тики у післяхрущовський пері­од. Мирне співіснування вже не розглядалося як «генеральна лінія зовніш­ньої політики Радянського Союзу».

Незважаючи на безперечні успіхи радянських керівників у прагненні від­новити повний контроль над соціалістичним табором, їм належало долати й певні складності, , із чехами та словаками. У Східній Європі радянському керівництву вдалося стабілізувати ситуа­цію наслідки подій 1956 р. Безпрецедентним прикладом гнуч­кого наведення порядку стала «кадаризація» в Угорщині: політичне життя, звісно, продовжувало залишатися під абсолютним контролем партії, однак у сфері культури була допущена деяка свобода, а головне, тямуща економічна політика забезпечувала Угорщині виняткові для комуністичної Східної Єв­ропи умови життя. Становище в Угорщині сильно контрастувало із ситуаці­єю в Чехословаччині,. Суворий політичний режим, економічні зриви. У червні 1967 р. з ініціативи письменників-комуністів від­крито виступив проти керівництва партії З'їзд письменників. До осені, після масових студентських демонстрацій та страйків, опозиція владі ще більше посилилася. У січні 1968 р. Новотпийзамінено Дубчеку.. Щоб завоювати довіру, нове партійне керівництво вирі­шило негайно провести ряд реформ. В атмосфері свободи й скасування будь-якої цензури розвивалася політична діяльність; КПЧ погодилася провести вибори своїх керівників; дрібні партії всередині Народного фронту змогли повернути колишню опозицію.  В еко­номічному плані була підготовлена реформа, яка передбачала в рамках пла­нування, не стільки директивного, скільки ініціативного, самостійність під­приємств і ринкові умови їх господарювання..

Зміни, спочатку були доброзичливо зустрінуті в Москві, здавалося, вели до справжньої політичної кризи ра­дянської системи в Чехословаччині. Ця криза характеризувалася переходом, з одного боку, від економічних реформ до політичних і, з іншого, від опози­ційного руху інтелігенції і робітників до кризи всередині самої партії. При­клад міг стати заразливим, і керівники НДР та Польщі вже виявляли певну наполегливість на конференціях компартій Східної Європи в Дрездені (бере­зень 1968 р.), потім у Варшаві (липень 1968 р., за відсутності Чехословаччи­ни, яка, зазнавши різких нападок у Дрездені, відмовилася брати участь у цій конференції).

Зустріч Брежнєва й Дубчека в Черні та нарада «шести» 3 серпня у Брати­славі привели тільки до зовнішнього примирення, оскільки чехословацькі комуністи вирішили не відмовлятися від розпочатих ними реформ. Нарешті, після досить тривалих коливань і під тиском керівництва НДР, радянська сторона наважилася розпочати інтервенцію - «на прохання чеських товари­шів». У ніч з 20 па 21 серпня 1968 р. війська п'яти країн - учасниць Варшавсь­кого Договору вступили у Чехословаччину. Далі «перехідний період»: 26 серпня в Москві була прийнята угода про «нормалізацію стано­вища», а 16 жовтня у Празі укладена угода про «тимчасове знаходження військ Варшавського Договору» в Чехословаччині. Однак триваючі демонстрації - усунути Дубчека на Г.Гусака (17 квітня 1969 р.). Провівши в країні широку чистку «ворожих» елементів, Гусак підписав 6 травня 1970 р. новий договір про союз із СРСР і змусив ЦК КПЧ схвалити радянську інтервенцію.

+ Разом з Польщею та НДР Чехословаччина утворювала те, що називало­ся «залізним трикутником» Варшавського Договору. (генерала Пршліка, наприклад), які   вимагали перегляду положень Варшавського Договору, щоб зменшити кері­вну роль Радянського Союзу.  + З іншого боку, в атмосфері «празької весни» сильно слабшала звичайна сторожкість чехословацького керівництва по відношенню до ФРН, , яка була готова надати кредит. Це зовсім не влаштовувало НДР, найбільш вороже настроєну до «празької весни» східно­європейську державу.+ Нарешті, встановлення особливих відносин між Юго­славією, Румунією та Чехословаччиною, 9 серпня Тіто, а 20 - Чаушеску був влаштований тріумфальний прийом у Празі)а Москва, яка побоювалася відновлення нової «малої Антанти», що об'єднувала ці три країни в період між світовими вій­нами. +Еволюція чехословацької компартії : скасування цензу­ри, як і процес демократизації партії примушували їх побоюватися «соціал-демократизації» КПЧ. На початок вересня 1968 р. був уже призначений пар­тійний з'їзд, на якому повинні були бути внесені зміни в статут і у формулю­вання принципів демократичного централізму. Саме щоб перешкодити КПЧ зробити рішучий крок у цьому напрямку, 21 серпня іі була здійснена військо­ва інтервенція.

«Нормалізація» становища в Чехословаччині прискорила процес інтег­рації, який розпочався наприкінці 50-х рр., як військової, так і економічної Східної Європи та СРСР. Крім Варшавського Договору та РЕВ Радянський Союз виступив ініціатором створення близько 30 міждержавних установ, призначених координувати роботу промисловості й транспорту, розподіл енергії, хімічне виробництво та виробництво озброєнь. Для цих установ була характерною тенденція до швидкого розширення сфери їх діяльності і поси­лення в результаті контролю Радянського Союзу над економічним життям «братських держав». Так па ділі реалізовувався принцип «обмеженого суве­ренітету», або гак звана «доктрина Брежнєва». Цей процес, однак, спричи­нив опір, і найбільш наполегливим він був від Румунії, яка перешкодила в 1974 р. Радянському Союзу встановити ще більш тісну координацію війсь­кового командування країн Варшавського Договору.

Польща.Різке підвищення цін в 1970 р. викликало масові заворушення робітників її балтійських портів. Гомулка поступитися керівництвом партією і країною Тере­ку. Далі проводили економіч­ну політику, засновану на широкому імпорті, що збільшило заборгованість країни. Результатом стала необхідність під­вищення цін на продукти харчування, що в свою чергу викликало нову хви­лю страйків (апогею літом 1980 р. у Гданьську.)  Уряд опинився перед необ­хідністю визнання незалежної профспілки «Солідарність», мережа організа­цій якої протягом кількох тижнів покрила всю країну.. Тому «нормалізація» становища в країні була доручена поляку, генералу Ярузельському, і в цьому полягала головна відмінність від подій 1968 р. Проте, і за відсутності прямо­го втручання Радянського Союзу проведена «нормалізація» (відразу за вве­денням в країні 13 грудня 1981 р. Ярузельским військового становища) була занесена міжнародною громадськістю до чорного списку справ, звершених Радянським Союзом. Результатом цього була безперервна девальвація імі­джу Радянського Союзу,

Розрядка Через три місяці після виходу Франції з військової організації НАТО, в березні 1966 р., генералу де Голлю зустріч у Москві. Цей візит поклав - створен­ням спільної комісії, покликаної активізувати відносини між двома країна­ми. Радянська сторона чекала, що зближення з Францією буде сприяти роз­в'язанню німецького питання, в 1965 р. де Голль висловив думку, що возз'єднання Німеччини повинне було статися тільки внаслідок тривалого процесу,Де Голль західнонімецької політики, - об'єднання Німеччини було першою умовою нормалізації відносин між Сходом та Захо­дом. Радянським керівникам хотілося б, щоб Голль формально визнав би НДР, але він відмовився  + Віллі Брандт, який став у жовтні 1969 р. федеральним канцлером, вирішив налагодити нові від­носини зі Сходом, Переговори з Радянсь­ким Союзом у Москві 12 серпня 1970 р. привели до укладення договору (визнання кордону по Одеру-Нейсе.) Це рішуче просування уперед було підкріплене іншими угодами: договором між ФРН та Польщею, завдяки якому були визнані післявоєнні польські кордони (3 грудня 1970 р.); двосторонньою угодою про взаємне ви­знання між ФРН та НДР (21 грудня 1972 р.).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


14.06.2016; 11:35
хиты: 146
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь