пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

ЗАГАЛЬНІ ПИТАННЯ1.Європейський абсолютизм як суспільно-політичне явище

Важливим теоретичним питанням істор.науки є проблема аб-му.Єдиної загально визначеної концепції аб-му не існує.Спочатку під аб-мом мали на увазі держ-політ, юридичне явище, пізніше історико-соціальне. В істор.літ-ру 19-1 п.20 ст. термін «аб-му» вживається у двох значеннях:

1)нічим не обмежене самодержавна централізована влада(деспотизм)

2)специфічна соц.-політ система яка склалася в умовах переходу від середніх віків до нового часу.

Більшість суч.учених вважають,що для зх.-європ.країн епоха ам-му припадає на 16-18ст, для сх.-центр – на 20 ст. Становлення аб-мурозглядається у взаємозв’язку зі становленням капіталізму в зх.,сх. Та центр. Єв, що супроводжувався прогресивними і регресивними процесами в економіці та демографії, посиленням закріпачення селян у Сх та частині центр. Єв., початком формування націй, розвитком міжнародної та міжконтинентальної політичних систем, поширенням гуманістичних уявлень, реформації та контрреформації.Саме в цей період загострюються всі протиріччя феод.сус-ва: між дворянством та буржуазією,між представниками нижчих та вижчих верств сус-ва, а також у середовищу правлячої еліти. Центр.влада використовуючи ці протиріччя посилює свої позиції за рахунок послаблення політ.впливу феод.аристократії, частково за рахунок фінансової експлуатації буржуазії, народних мас та рішучого придушення їх боротьби як проти сеньйоральної так і державної експлуатації.Аб-м сприяв закріпленню територ.єдності європ.держав,нацобєднанню та розквіту нацюкультури.Загалом аб-м порівняно з феод.державою був прогресивнішою формою правління. Саме він закріпив роль держави як важливого органа політичної влади панівних станів, апарату підкорення більшості нації.Як загальноєвроп.явище,що захищало інтереси земельної аристократії та місцевої олігархії, абсолютизм є закономірним періодом розвитку державності. Однак для пояснення закономірностей його розвитку важливими є геогр..чинник, хар-р феод.системи господарювання, ієрархія феодал. Сус-ва, особливості еволюції соц..інститутів.На думку Ніколаса Хеншела термін «аб-м» нерозривно пов'язаний з чотирми твердженнями. 1. А-м – деспотичний. 2. А-м – автократичний.3. аб-м –бюрократичний. 4. А-м – ніяк не пов'язаний з Англією.

Таким чином, а-м як особлива соц.-політ сис-ма створ. У період переходу до індустр.сус-ва й відображає тимчасовий баланс соц..сил.


20.01.2016; 13:35
хиты: 193
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь