пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

Буржуазні революції у Неаполітанському королівстві та П’ємонті в 1820-1821 рр.

2 липня 1820 повстали карбонарії(революціонери) і війська в містечку Нола поблизу Неаполя. Слідом за тим карбонарії виступили по всьому Півдню. Частина королівської армії приєдналися до повсталих. 9 липня революційні війська і тисячі озброєних карбонаріїв переможно вступили в Неаполь. Королю Фердинанду 1 Бурбону довелося оголосити про введення конституції на зразок іспанської 1812 р. було утворено новий уряд, скликаний обраний на основі введеної конституції парламент. Але відразу почалися проблеми.

Влада в Неаполі захопила консервативна верхівка бюрократії і військових, які не допустили представників карбонаріїв в уряд, побоюючись їх радикалізму. Розбіжності виявилися і в середовищі самих карбонаріїв: з введенням конституції буржуазні власники визнали революцію закінченою, тоді як радикальні елементи виступали за продовження демократичних перетворень. Положення ускладнилося подіями в Сицилії, де почалося повстання за незалежність острова.

Конституційний уряд Неаполя відмовився від будь-яких поступок і вирішив силою придушити сепаратистський рух на острові. У Сицилію була стягнута 10-тисячна армія, що послабило оборонні заходи, які незабаром довелося прийняти неаполітанської революції.

Парламент, з яким маси спочатку пов'язували великі надії на здійснення своїх вимог, виражених в численних петиціях, не зумів згуртувати різні верстви населення на підтримку конституційного ладу. В кінці 1820 - початку 1821 р. в південних провінціях королівства розгорнувся широкий рух сільських мас за повернення селянам общинних земель, які перейшли до великим власникам в наполеонівський період. Парламент, більшість в якому являло земельну буржуазію, на словах обнадіявши селян, виступив у питанні про общинних землях на захист інтересів заможних землевласників, що відштовхнуло від нього сільський люд.

Конституційне уряд і парламент намагалися не допустити поглиблення революції і поширення її за межі королівства, помилково сподіваючись уникнути таким чином втручання Священного союзу. Дотримуючись цієї лінії, уряд дозволив виїхати з країни королю Фердинанду 1, але він негайно відрікся від своєї присяги на вірність конституції і закликав до інтервенції. За рішенням конгресу Священного союзу в Лайбахе австрійські війська рушили в березні 1821 р. на придушення революції. Народні маси, які не отримали від конституційного ладу нічого, окрім зниження ціни на сіль, не встали на його захист. Пасивність населення негативно позначилася на бойовому дусі армії. 23 березня австрійці зайняли Неаполь. Абсолютистская влада Бурбонів була відновлена, конституція скасована.

На початку березня 1821 р. почалася революція в П'ємонті. Змовники в місті Алессандрія захопили цитадель і створили тимчасову хунту, яка закликала до війни з Австрією для завоювання національної незалежності. Повстання спалахнули в Турині та інших містах. Король Віктор Еммануїл відрікся від престолу, а призначений регентом принц Карл Альберт оголосив про введення конституції за зразком іспанської. Однак він, злякавшись наслідків такого кроку, незабаром покинув Турин і відмовився від регентства та підтримки конституції. Незважаючи на це, керівники пьемонтського повстання на чолі з графом Сантарозой хотіли зберегти Савойскую династію. Революція не отримала народної підтримки, військові частини, що приєдналися до повстання, були деморалізовані. Вже через місяць після початку революції австрійські війська зайняли Турін і окупували П'ємонт. революція скасувалась.

 


20.01.2016; 13:35
хиты: 234
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь