пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

Лільберн «Угода вільного народу», «Нові кайдани Англії»

 

Лільберн Джон (бл. 1614— 1657)— ідеолог левеллерів.Левеллери («урівнителі») виступали за республіку і демократичну конституцію Англії, кри­тикували «шовкових індепендентів».Свій варіант конституції - «Народна угода» →на розгляді офіцерських зборів перекрутили, тому 15.02 1648р.Лільберн публікує справжній текст документу. 19.01 левелери вимагають волі печатки. 20.01, у палату громад була внесена перероблена офіцерськими зборами редакція «Народної угоди», неприйнятним для парламенту. Питання не розглянуте, репресії до агітаторів.

   Реакцією на це - «Нові кайдани Англії» від 26.02. Критикує Держ. Раду, стримано до парламенту. Основні положення: 1) вираження побоювань із приводу того, що Державна рада, утворена недемократичним шляхом й має значні повноваження, може зосередити всю повноту влади в себе в руках; 2) звертання до членів парламенту із приводу сформованої ситуації; 3) Лільберн таврує «великих» інтриганів, що плекають плани поневолення республіки, тобто вищих чинів армії; 4) критика наданого в парламент проекту «Народної угоди» й існуючого державного ладу республіки. Слідом 24.03«Друга частина нові кайдани Англії»(«Сумне подання про ненадійне й небезпечне положення республіки»). Критикує парламент. Лільбернзакликає народ до повстання. 
   27.03 «Друга частина...» - заколотною, а автори судово переслідуються у державній зраді. Лільберн, Уолвін, Прінс, Овертон – арештовані, в Тауер. 29.01 -допитані перед Держ. радою. Петиція на їх підтримку. Але 11. 04 парламент їх до «Суду високої лави». У в'язниці «Картина Державної ради, представлена вільному народу Англії» і 14.04«Маніфест підполковника Джона Лільберна, містера Вільяма Уолвика, Містера Томаса Принса й містера Річарда Овертона, ув'язнених у лондонському Тауері» (програма їх руху). Виступи продовжуються.
  1.05. 1649р., 3 редакція «Народної угоди».Основні положення: народний суверенітет; республіка з однопалатним парламентом, що обирають раз у рік; принцип поділу влади; обмеження повноваження верховних органів влади; вимоги релігійної волі й волі печатки; рівність всіх перед законом; свобода торгівлі; захист інтересів революції. Не був прийнятий владою до уваги. Виступи подавлені. Суд - 24-26. 10, →Лільберн виправданий, але згодом був висланий парламентом із країни.

 

 


20.01.2016; 13:35
хиты: 203
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь