пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

Уінстенлі, «Новий закон справедливості», «Піднятий стяг справжніх левеллерів»

 

Джерард Уїнстенлі – 1609-1676 рр., англійський соціаліст-утопіст, представник дигерів. Почав громадсько-письменницьку діяльність в 1640-х роках. В 1649 р. очолив виступ дигерів, в своїх поглядах нерідко намагався вибудувати протокомуністичне суспільство. Агітував за республіку.

«Новий закон справедливості» - 1649 р. написаний. Автор зазначає, що бачив видіння, в яких закликали до усуспільнення праці. Далі він провадить думку про необхідність утримання невеликої ділянки землі (аби не виникало земельних збагачень), закликає припинити купівлю землі, її плодів, агітує за ліквідацію приватної власності і виступає проти державної влади взагалі. В цих закликах подаються «три умови задля спасіння Англії від рабства».

«Піднятий стяг справжніх левеллерів» - починається з того, що Бог створив світ і все інше, але не передбачалося, що одні люди будуть правити іншими. Коли люди почали цікавитися плодами творіння більше, ніж розумом, то стали рабами, людство поділилося на правителів і слуг. Тут одразу загострюється увага на соціальній складові, як найкращий устрій подається усуспільнення всіх багатств та ін. (по суті – типова соціаліст.. риторика). Далі критикується влада Англії, підкреслюється, що вона не змогла виконати т. зв. «революційних закликів», що народ «так само пригноблюється». Далі знову агітується за усуспільнення власності (критикується приватна власність як «зло»), підноситься роль бідняків, зазначається необхідність ліквідувати титуловані і заможні прошарки суспільства.

 


20.01.2016; 13:35
хиты: 190
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь