пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

64. Історія біографістики в Україні

Біографістика, біографіка досліджує теорію, методологію, історіографію, історико-біографічну термінологію, проблематику джерелознавства на складання біографійта види біографічної продукції. В Україні біографістикою, історично-біографічниими дослідженнями займається Інститут біографічних досліджень Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадськогота інші академічні інституції.

Біографістика історична — у художній літературі один із жанрів; в історичній науці — одна з її галузей, що вивчає діяльність окремих осіб у контексті відповідної епохи. Деякі вчені вважають історичну біографістику одним із методів вивчення історії.

Біографічні описи як форма подання історичного матеріалу виникли в давнину. Порівняльні життєписи 50ти видатних греків та римлян, створені давньогрецьким істориком і письменником Плутархом у І—II ст., й досі вражають глибиною проникнення у світ людини та епохи, в якій вона жила.

На теренах України біографічна традиція започаткована в XI ст. Нестором літописцем, перу якого належать житія Бориса і Гліба, ігумена Печерського Феодосія, а також історичні портрети давньоруських князів у «Повісті минулих літ».

Ця традиція набула подальшого розвитку у вітчизняній історичній науці, особливо у XIX—XX ст. у працях Д. Бантиш Каменського, М. Костомарова, В. Антоновича, М. Грушевського, І. Крип'якевича та ін. Видрукуваний у 1836—1847 pp. у 8 випусках «Словник достопам'ятних людей Російської імперії» Д. Бантиш Каменського не втратив свого значення й нині. М. Костомаров створив багатотомну працю «Русская история в жизнеописаниях её главнейших деятелей», у якій є, зокрема, і портрети видатних діячів України, ґрунтовні монографії, присвячені політичним діячам України («Богдан Хмельницький», 1857; «Мазепа», 1882). З іменем В. Антоновича пов'язано відтворення в біографіях історичного шляху визначних діячів Південно-Західної Росії. М. Грушевський у своїй багатотомній «Історії України-Руси» змалював історичні портрети української еліти з найдавніших часів до серед. XVII ст.

За радянського періоду внаслідок цілеспрямованого втручання партійних органів у працю істориків відбувалося знеособлювання історії, було штучно звужено тематичні межі біографістики історичної. Нехтування загальноприйнятими в науці принципами історизму та об'єктивності призвело до нівелювання і приниження ролі особи в історії.

З проголошенням незалежності України розпочався якісно новий етап у розвитку української історичної біографістики, що об'єктивно посіла одне з провідних місць в тематиці історичних досліджень. З'явилися біографічні праці про таких видатних діячів, як Ярослав Мудрий (П. Толочко), Богдан Хмельницький (В. Смолій, В. Степанков), Михайло Грушевський (Л. Винар, Р. Пиріг).

Кращі традиції української історичної біографістики розвинені в дослідженнях П. Толочка «Історичні портрети: з історії давньоруської і європейськоїполітики X — XII ст.», М. Котляра «Полководці Давньої Русі» (К., 1994), «Історія України в особах. Давньоруська держава» (К., 1996), М. Котляра і В. Смолія «Історія в життєписах» (К., 1994), В. Верстюка й Т. Осташка «Діячі Української Центральної Ради» (К., 1998), колективних працях «Історія України в особах. XIX—XX ст.» (К., 1995), «Генералітет українських визвольних змагань» (Л.,1995), «Полководці Війська Запорізького. Історичні портрети» (Кн. 1. — К., 1998), «Герої та знаменитості в українській культурі» (К., 1999) та ін. В 1989— 1999 pp. опубліковано близько 200 книжок з історичної біографістики.

Значно розширилася публікація статей історико-біографічного напряму на сторінках історичних журналів; ця тематика стала провідною в щорічнику «Історичний календар», заснованому в 1995 р. Вчені України розгорнули активну роботу із створення Національного біографічного словника.

Остаточне утвердження біографістики, як самостійної історичної дисципліни, відбулося в Україні у 90-х рр., особливо з появою узагальнюючої праці В.С. Чишка „Біографічна традиція та наукова біографія в історії і сучасності України” (К., 1996) та захистом ним докторської дисертації „Біографістика як галузь історичної науки: історіографія та методологія” (1997).

 


13.01.2016; 20:21
хиты: 152
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь