пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

56. Історія, предмет та завдання філігранології.

Філігранологія(від філігрань і грец. — вчення)— окрема історична дисципліна, яка досліджує водяні знаки на давніх паперах. Виникла у XIX ст. в результаті досліджень стародруків і старовинних документів. Належить до допоміжних історико-філологічних дисциплін. Має окремий предмет дослідженняз окремим завданням — вивчати водяні знаки паперу, як засіб для уточнення хронології та топології (часу і місця виникнення) письмових джерел, як матеріал для пізнання історії паперу. Набутки філігранології є також цінними для геральдики.Як самостійна дисципліна філігранологія сформувалася вкінці 19-20 ст. з появою праць Ш. Бріке, Лихачова , Хівуда.  В Україні розвиток філігранології у XX ст. завдячує науковим роботам О. Я. Мацюка, Я.Дашкевича, М. Каманіна, О. І. Вітвіцькоъ, І. П. Крип'якевича, С І. Масловата ін.) Зародження філігранологічних методів дослідження відносяться до перш. пол.. 18 ст. , коли Дж. Люїс почав по водяних знаках виявляти книги англійського першодрукаря В. Кекстона ( у 1737 опублікував малюнки цих філіграней) Дослідження філіграней почалося в Зх. Європі в 18 ст., в Росії — в 40-х рр. 19 ст. (М. П. Лихачов та ін.). В 1960 на 2-му Міжнародному конгресі істориків паперу, що відбувався у Майнці (ФРН), засновано Міжнар. т-во істориків паперу.В УАН – альбоми з філігранями. В СРСР не була поширеною, тому що вимагала багато праці.. Основний дослідник Мацюк працював у Львові і зробив великий вклад : аналіз актових книг, дослідження ідентичної якості паперу, ідентифікація ідентичності знаків. Також на основі вивчення паперу можна ідентифікувати чи є фальсифікатом сам документ.

Якщо починати з самих давен, то філігранологією з самого початку займалися любителі та колекціонери 18-19 ст, часто в зображеннях бачили таємничі знаки. Лише в на поч. 20 ст перемогла думка про те, що філігрань – фабричний знак папірника, характерний для певного часу та території. Тоді і почали розуміти значення філіграней як неможливого для підробки контрольного детермінанта, приблизного визначення хронології і топології письмових пам’яток, а також як свідчення існування паперових фабрик в минулому. Матеріал письмових пам’яток (пергамент, папірус) були на зламі 19-20 ст. предметом дослід. палеографії. І тому філінографія увійшла до розділу палеографії. У другій чверті 20 стфілінографія остаточно відокремилася від палеографії, не лише емпірично своїми альбомами, але й теоретично, утворюючи своє завдання та об’єкт дослідженя.  Лише тому, що термін папірологія (вивчає грецькі та латинські тексти на папірусі) виявився зайнятимзалишили первинну назву.

Історія філігранології на Україні: перші публікації на Україні раніше аніж в Європі. У 1842 р. історик Олександр Батовський описуючи хронічку Бежановського репродукував водяний знак 17 ст. Найдавніше дослідження історії папірництва належить Діонізію Зубрицькому, який у 1844 р. подав відомості про заснування Брюховицької папірні поблизу Львова 16 ст. Юліан Клачковський колекціонер зібрав малюнки філіграней, але частину його збірки встановити не вдалося. Збір філіграней – І. Камнін, також директор архіву та керівник Комісії з вивчення історії укр.. права УАА. І. Павликскопіював 763 філіграні Печерської Лаври. Перший укр. Альбом філіграней вийшов друком лише в радянський час, після перемоги Великої Жовстнев. Соціаліст. Революц.

 


13.01.2016; 20:21
хиты: 177
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь