пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

42. Сучасна система державних нагород в Україні.

Держа́вні нагоро́ди Украї́ни — вища форма відзначення громадян України за видатні заслуги у розвитку економіки, науки, культури, соціальної сфери, захисті Вітчизни, охороні конституційних прав і свобод людини, державному будівництві та громадській діяльності, за інші заслуги перед Україною (Закон 16 березня 2000 року «Про державні нагороди України»).

Згідно зі статтею 106 Конституції України, Президент України нагороджує державними нагородами, встановлює президентські відзнаки та нагороджує ними (але цих повноважень не має в.о. Президента[2]).

Державну нагороду України може отримати будь-який громадянин України, а також громадяни іноземних держав за особисті заслуги перед Україною.

Нагородження державними нагородами України здійснюється указами глави держави. Нагородженому вручається державна нагорода та документ, що посвідчує нагородження нею.

Звання Геро́й Украї́ни —найвищий ступінь відзнаки в Україні, що присвоюється громадянам України за здійснення визначного геройського вчинку або визначного трудового досягнення; вручається орден «Золота Зірка» за здійснення визначного геройського вчинку або орден Держави — за визначні трудові досягнення.

Орден «Золота Зірка» звання Герой України виготовляється із золота і має форму п'ятикутної зірки, накладеної на вінок із дубового листя. Промені зірки поліровані.

- Зворотний бік ордена плоский, з написом рельєфними літерами «Герой України» та порядковим номером ордена.

- У верхньому промені зірки є кільце з вушком, яке сполучається з фігурною колодкою, обтягнутою стрічкою. - Стрічка ордена шовкова муарова зі смужками синього і жовтого кольорів.

- замість ордена нагороджений міг носити мініатюру ордена або орденську планку, які розміщуються вище мініатюр і планок інших відзнак Президента України.

Орден Держави звання Герой України виготовляється із золота і має форму Знака Княжої Держави Володимира Великого (тризуба) в обрамленні двох дубових гілок. Зображення рельєфні.

- Розмір ордена: довжина — 35 мм, ширина — 36 мм.

- Зворотний бік ордена плоский, з написом рельєфними літерами «Герой України» та порядковим номером ордена.

- На зворотному боці колодки є застібка для прикріплення ордена до одягу.

- Стрічка ордена шовкова муарова зі смужками синього і жовтого кольорів.

-  нагороджений міг носити мініатюру ордена або орденську планку, які розміщуються вище мініатюр і планок інших відзнак Президента України.

- Планка - прямокутну металеву пластинку, обтягнуту стрічкою.

О́рден Свобо́ди  — заслуги в утвердженні суверенітету та незалежності України, консолідації українського суспільства, розвитку демократії, соціально-економічних та політичних реформ, відстоюванні конституційних прав і свобод людини і громадянина.

- Знак виготовляється з позолоченого срібла і має форму рівностороннього хреста з розбіжними сторонами. Сторони хреста покрито білою емаллю та прикрашено чотирма прямокутними штучними кристалами «сваровські». Уцентрі хреста — круглий емалевий медальйон синього кольору, із золотим зображенням Знака Княжої Держави Володимира Великого, який обрамлений лавровим вінком. Медальйон облямований подвійною декоративною пружкою. Сторони кутів хреста обрамлено стилізованим рослинним орнаментом. Усі зображення рельєфні.

- Зворотний бік знака ордена плоский з вигравіруваним номером знака.

- Планка стрічки виготовляється з того ж металу, що і знак ордена. Стрічка ордена шовкова муарова білого кольору з поздовжніми смужками — посередині широкими синього і жовтого кольорів, облямованими з країв вузькими смужками відповідно жовтого і синього кольорів, та з країв стрічки вузькими смужками жовтогарячого кольору.

О́рденБогда́наХмельни́цького - заособливізаслугиузахистідержавногосуверенітету, територіальноїцілісності, узміцненніобороноздатностітабезпекиУкраїни.

Автор знаків ордена — художник О. Руденко.

Орден має три ступеня: I, II, III ступеня.

Знак ордена Богдана Хмельницького І ступеня виготовляється зі срібла і має форму випуклої багатопроменевої зірки з накладеним на неї хрестом. Хрест покритий темно-червоною емаллю, з-під нього розходяться два схрещені мечі, вістрям угору. Посередині знака, в колі, обрамленому вінком із дубового листя, — зображення геральдичної фігури «Абданк» — герба гетьмана Богдана Хмельницького. Промені зірки, пружки хреста, мечі, вінок — позолочені, елементи фігури «Абданк» — з жовтої і білої емалі. Всі зображення рельєфні.

Знак ордена Богдана Хмельницького II ступеня такий самий, як і знак ордена Богдана Хмельницького І ступеня, але промені зірки і мечі срібні. На зворотному боці знака — застібка для прикріплення ордена до одягу.

Знак ордена Богдана Хмельницького III ступеня такий самий, як і знак ордена Богдана Хмельницького І ступеня, але виготовляється із нейзильберу.

Стрічка ордена Богдана Хмельницького — шовкова муарова темно-червоного кольору з поздовжніми смужками:

Планка ордена Богдана Хмельницького являє собою прямокутну металеву пластинку, обтягнуту відповідною стрічкою.

На стрічці накладний хрест із зображенням геральдичної фігури «Абданк»:

О́рден кня́зя Яросла́ва Му́дрого  — за видатні заслуги перед Україною в галузі державного будівництва, зміцнення міжнародного авторитету України, розвитку економіки, науки, освіти, культури, мистецтва, охорони здоров'я, за визначні благодійницьку, гуманістичну та громадську діяльність.

- вищий орденом України для нагородження громадян України, іноземцівта осіб без громадянства.

Орден князя Ярослава Мудрого I і II ступеня має знак ордена і зірку ордена. III, IV і V ступені — тільки знак ордена.

Орден Героїв Небесної Сотні —  «за громадянську мужність, патріотизм, відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, активну благодійну, гуманістичну, громадську діяльність в Україні, самовіддане служіння Українському народу, виявлені під час Революції гідності (листопад 2013 року — лютий 2014 року), інших подій, пов'язаних із захистом незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України».

-              Знак зі срібла і має форму прямого рівностороннього хреста з однаковими основами на його кінцях (хрест-потент). Хрест покритий напівпрозорою блакитною емаллю, зі срібною облямівкою по периметру. У центрі хреста — зображення небесного воїна в обладунках з мечем та щитом. Обладунки та щит стилізовані під відповідні саморобні предмети спорядження учасників Революції гідності (листопад 2013 року — лютий 2014 року). Усі зображення рельєфні. На зворотному боці знака ордена розміщений напис рельєфними літерами «СВОБОДА ТА ГІДНІСТЬ» та вигравіруваний номер знака.

- Планка хреста ордена Героїв Небесної Сотні являє собою прямокутну металеву пластинку, обтягнуту стрічкою, як на колодці хреста ордена. Орден Героїв Небесної Сотні носиться з лівого боку грудей. За наявності у нагороджуваної особи орденів князя Ярослава Мудрого V ступеня, «За заслуги» III ступеня знак ордена Героїв Небесної Сотні розміщується після них.

О́рден княги́ні О́льги I, II, III ступеня —  для відзначення жінок за визначні заслуги в державній, виробничій, громадській, науковій, освітянській, культурній, благодійницькій та інших сферах суспільної діяльності, вихованні дітей у сім'ї.

-  виготовляється зі срібла і має форму овалу, з'єднаного вгорі з декоративною колодкою у вигляді банта.

На лицьовому боці знака на білій емалі — зображення княгині Ольги, обрамлене орнаментом і прикрашене чотирма аметистами прямокутної форми.

На колодці — накладна кругла пластинка з зображенням малого Державного Герба України, з правого і лівого її боків — стилізоване зображення гілки калини та фігурно вигнуті скоби для закріплення банта. Зворотний бік знака плоский, з вигравіруваним номером ордена; на зворотному боці колодки — шпилька для прикріплення знака до одягу.

Знак ордена княгині Ольги II ступеня такий самий, як і знак ордена княгині Ольги І ступеня, але зображення княгині Ольги і пластинка на банті — рельєфні срібні.

Знак ордена княгині Ольги III ступеня такий самий, як і знак ордена княгині Ольги І ступеня, але виготовляється з посрібленого томпаку.

Стрічка ордена княгині Ольги шовкова муарова бузкового кольору з поздовжніми посередині білими смужками.

Медаль «За військову службу Україні»  — для нагородження військовослужбовців Збройних Сил України та іншихвійськових формувань, утворених відповідно до законів України, а також Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, інших осіб за мужність і відвагу, самовіддані дії, виявлені у захисті державних інтересів України.

- Відзнака Президента України

- виготовляється зі срібла і має форму вінка з дубового листя. Навінок накладено композицію з зображенням військової зброї та символіки (ракета, гармата, шабля, бойова сурма, прапори та ін.). Усі зображення рельєфні.

- Стрічка медалі «За військову службу Україні» шовкова муарова, блакитного кольору з синьою смужкою посередині і двома жовтими з боків.

Планка медалі являє собою прямокутну металеву пластинку, обтягнуту стрічкою.

- На лівому боці грудей після знаку ордена «За доблесну шахтарську працю» І, ІІ, ІІІ ступенів.

Меда́ль «Захиснику́ Вітчи́зни»  — державна нагорода України для нагородження ветеранів війни, осіб, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», що проживають в Україні, громадян інших держав, які брали участь у визволенні України від фашистських загарбників, інших громадян України за особисту мужність і відвагу, виявлені у захисті державних інтересів, зміцнення обороноздатності та безпеки України.

Медаль «Захиснику Вітчизни» — на лівому боці грудей після медалі «За бездоганну службу» І, ІІ, ІІІ ступеня.

Медаль «За врятоване життя» — державна нагорода України для нагородження громадян України, іноземцівта осіб без громадянства за врятування життя людини, активну благодійну, гуманістичну та іншу діяльність у справі охорони здоров'я громадян, запобігання нещасним випадкам з людьми.

-  виготовляється зі срібла і має форму круга діаметром 32 мм. На лицьовому боці уцентрі медалі міститься зображення двох рук, одна з яких простягнута до другої для рятування. Зображення вміщено на тлі сонця з променями, що символізує врятоване життя людини. По колу медалі напис «За врятоване життя». Медаль має бортик. Зображення рук — позолочене. Усі зображення і написи рельєфні.

Зворотний бік медалі плоский з вигравіруваним номером.

Стрічка медалі «За врятоване життя» шовкова муарова білого кольору з двома поздовжніми смужками червоного кольору.Планка медалі «За врятоване життя» являє собою прямокутну металеву пластинку, обтягнуту стрічкою. Відзна́ка «Іменна́ вогнепа́льна збро́я» — державна нагорода України для нагородження офіцерського складу Збройних Сил України, Державної прикордонної служби України, інших військовихформувань, утворенихвідповіднодозаконівУкраїни, СлужбибезпекиУкраїни, СлужбизовнішньоїрозвідкиУкраїни, Державноїслужбиспеціальногозв'язкутазахистуінформаціїУкраїни тощо.

- пістолет моделі Форт-12, корпус якого виготовляється з легованих конструкційних сталей, а рукоятка — з благородних порід дерева. Пістолет має заводське маркування, товарний знак, а також пластинку, на якій гравірується прізвище, ім'я, по батькові нагородженого.

Хрест Іва́на Мазе́пи  — відзнака Президента України, що встановлена для відзначення громадян за значний внесок у відродження національної культурно-мистецької, духовної, архітектурної, військово-історичної спадщини, заслуги у державотворчій, дипломатичній, гуманістичній, науковій, просвітницькій та благодійній діяльності.

Хрест Івана Мазепи виготовляється із позолоченого срібла і має форму прямого рівностороннього хреста з розширеними сторонами, краї яких увігнуті всередину. Сторони хреста покрито малиновою емаллю. У центрі хреста вміщено картуш, на синьому тлі якого — зображення козака з військової печатки гетьмана Івана Мазепи. Картуш накладено на зображення геральдичної фігури «Курч» герба гетьмана Івана Мазепи, покритої емаллю білого кольору. Між сторонами хреста — розбіжні промені. Усі зображення рельєфні. Пружки хреста і промені, волюти картуша, зображення козака, пружки фігури «Курч» — позолочені.

Стрічка Хреста Івана Мазепи шовкова муарова світло-синього кольору з малиновими повздовжніми смужками з боків та жовтими посередині.

Планка Хреста Івана Мазепи являє собою прямокутну металеву пластинку, обтягнуту стрічкою.

- на лівому боці грудей після знаку ордена Данила Галицького.

Меда́ль «За працю і звитягу»  — відзнака Президента України для нагородження громадян України за вагомий особистий внесок у розвиток економічної, науково-технічної, соціально-культурної, військової, державної, громадської та інших сфер діяльності, багаторічну сумлінну працю, зразкове виконання службових обов'язків.

- виготовляється зі срібла. На лицьовому боці медалі у центрі — малий Державний Герб України в обрамленні декоративного вінка з колосків пшениці та дубового листя. Поле щита малого Державного Герба України залите синьою емаллю.

На зворотному боці медалі — напис у чотири рядки «За працю і звитягу». Всі зображення і напис рельєфні. Медаль має випуклий бортик.

 


13.01.2016; 20:21
хиты: 1158
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь