пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

36. Грошовий обіг на території України в XIV-XVIII ст.

13 -14 ст. – безмонетний період. У скарбах України 14—15 століть переважають новгородські паличкоподібні гривни.На північній Чернігівщині – північноруські гривін, роплющені молтком. Поч. 14 ст – празькі гроші( під егідою Вацлава 4). Потім Золотоординські дирхеми + польські монети. 2 пол 14 ст – перші монети місцевого карбування (руські, карбовані у львові «руський грошик».) потім від імені польських королів Казимира III Великого (1333—70), Людовіка Угорського (1370—82), і на початку 15 століття — львівські півгроші Владислава II Ягайла (1386–1434). Інший осередок – карбування – Київ. За В.Ольгердовича карбувалися срібні денарії. За Владиславав 2 Ягайла та Казимра 4 (2 пол – кінець 15 ст) карбуюються польські напівгроші. Поряд з ними також були угорські, венеціанські, візантійські срібні монети. Авторитетними стають в обігу срібні дукати та флорини – вага  3,5 гр. Лічили монети так: литовська копа – 60 грошів, литовський рубль – 100 грошів, польські злоті – 30 грошів. Пережиткова лічильниця – давньоруська гривна – 48 грошів.

16 ст. - зникають гроші празькі, золотоординські дирхеми й монети київського і львівського виробництва. Основними монетами на ринку стали литовські й польські (гроші, півгроші й денарії), невелика кількість прусських і сілезьких півгрошів. Після Люблінської унії 1569 польські монети, що раніше переважали в обігу Галичини й Волині, поширюються на всю територію України. Збільшується кількість іноземних монет: сілезьких, угорських, бранденбурзьких та інших німецьких держав і міст. За часів Стефана Баторія починається масове карбування 3-х і 6-ти грошовиків, а також білонних солідів (шелягів).

Кін 16 – 1-а третина 17 ст – ситуація змінюється. Кількість знахідок цього періоду перевищує в десять раз попередній період!!. – свідчить про стрімке зростання торгівля та господарства. Бувають скарби по 5 тис монет. Головні – соліди, грошовики Сигізмунда 3 Вази(1587 – 1632) Разом з монетами РП, були також шведські, Пруські, Бранденбургські монети. Але дрібні та низькопробні монети Р.П. переважали. Сер 17 ст. грошовий ринок України занепадає(за часів Яна 2 казимира вази) Це як раз часи Хмеля.1654 року після братньої уніїї з*являються високопробні російські копійки, але вони не стабілізували ситуацію з монетною справою.

1730 – 40 рр. на Л.Укр. минулі монети витіснені російськими. Важливе значення мала реформа Петра 1, ціль якої поширити російську монетну систему на територію України. До обігу були введені повноцінні срібні монети різних номіналів (від рубля до десяти денг, тобто п'яти копійок) і мідні копійки, денги, полушки, а також алтини й п'ятаки. На П.Укр, що залишалась у складі Р. П., монетний ринок принципово не змінився. Після 1-го поділу Польщі Галичину захопила Австрійська імперія й поширила на неї свою монетну систему. На більшій частині правобережних земель, що після 2-го (1793) і 3-го (1795) поділів Речі Посполитої увійшли до складу Російської імперії, запанувала російська монета. Але навіть до середини 19 ст лишалася невелика кількість дукатів та талерів з-європ-х країн(переважно голландських) У 17—18 століттях монету Речі Посполитої й іноземну рахували головним чином на злоті, російську — на рублі. У сільській місцевості часом продовжували лічити гроші на копи. Наприкінці 18 столітті іноземні монети майже повністю зникають з обігу в Україні. Український монетний ринок зливається з ринком Російської імперії та протягом 19 століття втрачає притаманні йому особливості минулих часів. В обігу перебували виключно монети російського карбування, використання іноземних грошей заборонялося.

 


13.01.2016; 20:20
хиты: 184
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь