пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

16. Походження герба та його соціально-політичні та правові функції в добу середньовіччя.

Герб (пол. herbвіднім. Erbe — спадщина) — емблема, усталенийвідповіднодозаконів геральдики відмітнийсимволічний знак (зображення), щоналежитьдержаві,населеному пункту, дворянському роду абоокремійособітощо.Герб зображають на прапорах, хоругвах, монетах, печатках, документах тощо.Вивченнямгербів і їхісторіїзаймається геральдика. Упорядкованоюзбіркоюгербів є Гербовник. Уснийабописьмовийопис герба називаютьблазоном. Родові знаки і символиназиваються тотемами; вони - найближчіродичігербів. Термін "тотем" походить з Північної Америки, і на мовііндіанців слово "тотем" означаєпоняття "йогорід". Звичайтотемізмускладається в обранні родом абоплем'ямякої-небудьтвариниаборослини в якості прародителя і покровителя, відякоговсі члени племеніведутьсвоєпоходження. Цейзвичайіснував у стародавніхнародів. Середазіатськихнародівтюркського і монгольськогопоходженняіснуєаналогічнийзвичай "тамга". Тамга - це знак родовоїприналежності, зображеннятварини, птиціабозброї, прийнятогокожнимплем'ям в якості символу, якийзображається на прапорах, емблемах, випалюється на шкірітварин, і навіть наноситься на тіло. Укиргизівіснуєпереказ, що тамги булипривласненіокремим родам самим Чінгісханом, разом з "Уран" - бойовий клич.

Прообразигербів - різнісимволічнізображення, щопоміщаються на військовіобладунки, прапори, персні та особистіречі - застосовувалисяще в давнину. У творах Гомера, Вергілія, Плінія та іншихантичнихавторівзустрічаютьсясвідченнявикористання таких знаків. І легендарнігерої, і реальніісторичніособистості, наприклад, царі й полководці, часто малиособистіемблеми. Так, шоломОлександраМакедонськогоприкрашавморськоїкінь (гіпокамп), шоломАхіллеса - орел, шолом царя НумібіїМасиніссой - пес, шоломримськогоімператораКаракалли - орел.Більшістьстародавніхцивілізацій мало у своїйкультурідеякіелементи геральдики,наприклад систему печаток чиштампів, яка в подальшомунерозривно буде пов'язана з геральдикою. В Ассирії, Вавилонськоїімперії і в стародавньомуЄгиптідрукувикористовувалися так само, як і в середньовічнійЄвропі - для посвідченнядокументів. Ці знаки видавлювалися в глині, вирізалися в камені і віддруковувалися на папірусі. Вже в третьомутисячолітті до нашоїериіснував "герб" шумерських держав - орел з левовою головою. ЕмблемоюЄгиптубулазмія, Вірменії - коронований лев, Персії - орел.

Вважається, щогербиз'явилися в XX столітті, але з'ясуватиточну дату складно. Першігерби, зображені на печатках, прикладенихдодокументів, відносяться до XI століття. Найдавнішігербові печатки поміщені на шлюбномудоговорі 1000, укладеномуСанчо, інфантом Кастильским, зВільгельміною, дочкою Гастона II, віконтабеарнського.Безперечнісвідченняіснування геральдики з'являютьсятількипісляхрестовихпоходів. Найпершатакесвідоцтво - французькийемалевиймалюнок з могилиЖоффруа Плантагенета.Першим англійським королем, щомалиособистий герб, бувРічард I Левине серце (1157-1199). Його три золоті леопарда використовувалися з тих пірусімакоролівськимидинастіямиАнглії.Багатощо в геральдицівказує на те, що вона склаласяпід час завоювання Сходу хрестоносцями. Ось ціознаки.Термінемаль, якимпозначаютьсягеральдичнікольору, маєсхіднепоходження. Слово походить відперського "mina", щоозначаєсинійколір неба (першіемалібулисиньогокольору). Унікальнатехнікаемалевоїрозписуприйшла в Європу з Персії, Аравії таВізантії. Саме таким способом - накладеннямемалі - раскрашивались сталевілати, щити і спеціальнігербовідошки, якігерольдивиставляли на турнірах. Блакитнийколіраболазур - "azur" - бувпривезений до Європизі Сходу - само йогосучаснуназву ультрамарин (заморськасиньо), нагадує про це.Своїм походженням зобов'язані хрестовим походам дві важливі деталі геральдичної конструкції - намет і бурлет.У першомухрестовомупоході десятки лицарівщодня гинули від спеки, так як їхсталевіобладункирозжарювалися на сонці. Крестонсцамдовелосязапозичувати у арабівспосіб, якийзастосовується жителями пустелі й донині: щобврятуватисьвідспекотногосонця і запобігтинагріваннюшолома, арабські і перськівоїнивикористовували шматок матерії, накидаються на голову і плечі і закріплюється на голові обручем з сплетеноговерблюжого волосу (куфья).Намет є обов'язковою частиною герба, і зображується у вигляді накидки з розгорнутими кінцями, закріпленої на шоломі з допомогою бурлет або корони. Намет буває або цілим, з орнаментально вирізаним краєм. лицар,що першим увірвався в будь-який будинок взятого міста, оголошувався власником всього, що в ньому знаходилося. Лицарі повинні були якось відзначати награбоване, щоб захистити його від зазіхань соратників. З появою гербів ця проблема вирішувалася прибиванням до дверей будинку щита з гербом його нового власника. Таку потребу мали не тільки окремі хрестоносці, а й великі воєначальники. Лицарськітурніри – тежвикористовувалигерби( вже не буду росписувати). Можнащезгадатицерковні, державнігерби, родові, міські. Герольдисистематизувализнання про герби, виробилизагальніпринципи і правила їхскладання та розпізнавання і в кінцевомурахунку створили науку "гербознавство" або "геральдику

 


13.01.2016; 20:20
хиты: 183
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь