пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

8. Календарна реформа Петра І.

19 грудня 7208 р. - іменний указ Петра I про реформу календаря в Росії, за яким

вводився новий початок року — від 1 січня і нова ера — християнське літочислення (від ―Різдва Христова‖) ―Про писання надалі Генваря від 1 числа 1700 року в усіх паперах літа від Різдва Христова, а не від створення світу».

20 грудня 7208 р. новий указ царя ―Про урочисте святкування Нового року. У зв’язку із тим, що 1 січня 1700 р. вважалося не тільки початком нового року, але і початком нового століття. Зазначимо, що 1700 рік був останнім роком XVII ст., а не першим роком XVIII ст. Нове століття наступило з 1 січня 1701 р. Ця помилка іноді повторюється і в наш час.

Одна з реформ Петра І - укази про нове літочислення, які цар видав незабаром після свого повернення з-за кордону під час Великого посольства. У грудні 1699 пішов ряд указів, що включали в себе зміст і обгрунтування проведених нововведень. Зокрема, пропонувалося відраховувати роки з«1 січня 7208 року». вважаючи його 1700-м роком від Різдва Христового. До кінця XVII століття більшість європейських країн, а також слов'янські народи і взагалі всі православні вели літочислення від Різдва Христового, а не від створення світу, як то було в Росії. У зв'язку з цим, Росія ніби випадала із загальноєвропейського течії подій, оскільки мала особливу хронологію, що не збігалася зі численням років навіть у одновірців. Інше нововведення календарної реформи-поняття століття- виявилося практично непоміченим в силу своєї абстрактності. Російське суспільство того часу не відчувало в ньому потреби, а вітчизняне літочислення, представлявшееся сучасникам як безперервна низка років, не знало поділу на значні хронологічні відрізки. Як би там не було, а в грудні 1699 непідготовленому російському обивателеві в столичній Москві строго наказувалося прикрашати ворота своїх будинків залежно від достатку власника або деревами, або гілками хвойних порід і не знімати аж до 7 січня. Стрімкість, з якою вводився новий календар і утверджувалося нове світське свято (Новий Рік), пояснювалася не тільки звичкою Петра все робити швидко. Справа в тому, що до кінця століття ходили в народі похмурі антипетровські чутки. Це підштовхнуло государя поквапитися з введенням нового календаря, як би скасовує фатальний 7 208 рік.

Гучними, досить тривалими гуляннями з пальбою і феєрверками, з маскарадами застіллями, частуваннями для простого народу з молебнями в церквах, Петру вдалося частково нейтралізувати опозиційні настрої народу

 


13.01.2016; 20:20
хиты: 163
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь