пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

6. Календарі Стародавнього Єгипту та Стародавньої Греції

Єгипет. За дослідж. єгиптолога Брістеда, найбільш рання дата використання місячного єгипет. Календ. -  4236 року до н. е. Цей календар довго зберігався паралельно з сонячним і використ. в реліг. цілях. Сонячний календар єгиптяни почали використовувати, з правління династії гіксосів 1700 — 1500 рр. до н. е. Життя Єгипту було засноване на землеробстві в нижній течії Нілу і прив'язане до його сезонних циклів. Річний цикл розбивався на три періоди:повінь,сезон посіву, обміління. Єгиптяни виявили, що за геліактичним сходом зірки Сіріус, через декілька днів розпочинається щорічний розлив ріки. Створення першого календаря приписують архітектору Імхотепу, який спроектував східчату піраміду для фараона третьої династії Джосера. Рік тривав 365 днів: 12 місяців по 30 днів кожний. Місяці були згруповані по чотири, утворюючи сезони:Ахет, Перет, Шему. У кінці року були додаткові 5 днів — свята на честь дітей бога землі Геба і його дружини Нут: Осіріса, Гора, Сета, Ісіди і Нефтіди Єгиптяни не додавали високосних днів, тому за період у 1460 років новий рік проходив всі сезони. Це так званий цикл Сотіса (або Великий рік Сотіса).

238 р. до н. е. елліністичний фараон Птолемей III Евергет спробував реформувати єгипетський календар. Щоб усунути постійне зрушення дат, Птолемей вперше ввів поняття високосного року.Проте це нововведення не прижилося. Тільки після остаточного приєднання Єгипту до Риму (приблизно з 26 року до н. е.), почав запроваджуватися новий календар, подібний до юліанського. Старий календар використовувався паралельно ще протягом кількох століть. Пізній єгипетський календар дуже схожий на юліанський за винятком того, що додатковий день припадає на 29 серпня за юліанським стилем (тобто на кінець єгипетського року). Початок року за єгипетським календарем — це перший день місяця тота, що відповідає 29 серпня. Тривалість року в обох календарних системах однакова — 365,25 діб.

Давньогрецькі календарі були місячно-сонячними з примітивними і нерегулярними правилами інтеркаляції. Кожен поліс — мав свій власний календар. Але у своєму циклі землероб. робіт греки жили за сонячним календарем. У громадському житті користувалися місячно-сонячними календ., назви місяців походили від свят. Місячно-сонячні календарі у Стародавній Греції використовували вже на початку 1 тисячоліття до н. е. Приблизно з 500 року до н. е. набули поширення октатерії — 8-річні цикли, в яких 5 звичайних років за 12 місяцями поєднувалися з трьома роками по 13 місяців. Пізніше ці правила були запозичені римським календарем. Октатерії в Греції використ. навіть після реформи Цезаря. Поч. Року — середина літа. У другій пол. III століття до н. е. Давньогр. істор. Тімеєм і математиком Ератосфеном введено літочислення від перших Олімп. ігор. Ігри проводилися один раз на чотири роки в дні, близькі до літнього сонцестояння. Починалися вони на 11-й і закінчувалися на 16-й день після молодика. Відлік років вівся за порядковим номером ігор та номером року в чотириріччі. Перші Олімпійські ігри відкрилися 1 липня 776 року до н. е. за юліанським календарем. У 394 р. олімпійські ігри були заборонені.Однак літочислення за олімпіадами ще деякий час зберігалося. Найбільш відомими були афінський, або аттичний календар, та македонський календар. Перший із них широко використовували грецькі астрономи, другий став популярним після завоювання Александра Македонського.

 


13.01.2016; 20:20
хиты: 192
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь