пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

цар 1525-1500 р. до н.е,

документ (глиняна табличка – копія 13 ст) написана хетським клинописом. Правління Телепіну відзначилося спробами перевороту, в яких він втратив дружину і сина. Указ визначав порядок престолонаслідування по старшинству, народне зібрання мало слідкувати за дотриманням законності. Указ укріпив царську владу і  діяв на протязі всього часу існування держави. Також в указі описуються злочини і покарання за них.

Палацова хроніка – приклад давньохетської прози, зібрання повчальних розповідей  про проступки і злочини вчинені придворними і те як їх карав цар. Структура тексту побудована у формі діалогів.

Аннали Арнуванди I (не найкращий цар Хетського царства, правил в 1440 - 1420 роках до н. е. , При Арнуванді I царі Мітані відібрали у хетів Сирію, на півночі і північному сході великої шкоди хеттам приносили набіги племен каска, з якими Арнуванда I вів важку і, схоже, не завжди вдалу багаторічну війну.) -

Діяння Шуппілуліума I – (цар Хетського царства, приблизно 1380 - 1334 роках до н. е.. Майстерний дипломат, здатний полководець, далекоглядний політик, вміло використовуючи сприятливу міжнародну ситуацію, що склалася в Передній Азії у зв'язку з ослабленням могутності Єгипетського царства, касситського Вавилону і держави Мітанні, нарощує військову міць Хетського царства.) Текст документа складений від імені Мурсілі II, детально оповідає про звершення його батька Шуппілуліума (його дипломатичні зносини з Єгиптом, походи і т.д)

Аннали Муршілі II (один з найуспішніших правителів царства Хеттського, правив приблизно в 1321 - 1295 роках до н. е. Молодший син Шуппілуліуми I.) Найбільш значними з жанру царських літописів є аннали Муршілі II (перша половина XIV ст. До н.е.), в період правління якого анналістіка в Малій Азії досягає вищого ступеня свого розвитку. Аннали були складені на хетській мові у двох версіях, одна з яких названа вченими «Десятирічними анналами» (виходячи з того що в них розказано про військові операції Муршілі перших десяти років його царювання), а інша - «розлогі аннали», містять докладний опис подій майже всіх тридцяти років правління Муршілі II. Відображаючи завойовницьку зовнішню політику Новохеттского царства, ці письмові джерела розповідають нам про великі військові походи хеттів в різні області Малої Азії та Північної Сирії, про підкорення населення цих районів і про переселення його в Хатти величезними масами як «депортованого».

Життєпис Хаттушілі III (1270-1250 рр до н. е.) - У Богазкейском архіві зберегся складений їм життєпис, в якому він виклав свій життєвий шлях від немічного хлопчика - «конюшого» (придворний титул) до царя. Найбільш важливим його досягненням в той час було те, що він відвоював у каска священне місто Нерік, де і числився жерцем. Частину каска він згуртував навколо себе і виступав на чолі їх в битві при Кадеші. Будучи правителем Верхньої Країни, Пала, і ряду інших областей мав племінника з яким ділив владу (Мурсілі III), проте не довго, бо зумів стати єдиним правителем переступивши старовинний закон Телепіну, що встановлював правила престолонаслідування. На виправдання свого вчинку цар склав цей вишуканий за формою документ.

Аннали Шуппілуліума II (цар Хетського царства, останній з царів хеттів, правив приблизно в 1205 - 1178 роках до н. е. народився  ймовірно від наложниці. Вступив на престол за підтримки «начальника переписувачів на дерев'яних табличках». Мабуть, піднесення нового царя викликало широке невдоволення і, як зазвичай, безліч окраїнних областей відпало. Коротше кажучи:  продовольча криза, економіка майже знищена постійними війнами, народний бунт + «народи моря» добили імперію хеттів. У документі Шуппілуліума звертається до Батька (не ясно рідного чи бога), розповідаючи що прийшли вороги, міста палять, усе знищують а його війська і флот далеко або не можуть  зарадити ситуації.


 


12.01.2016; 12:14
хиты: 283
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь