пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

ХЕТТИ


 

Хетти - народ, який населяв з кін. III—поч. ІІ-го тис. до н. е. до кінця VIII ст. до н. е. центральну частину Малої Азії. (не ясно чи вони автохтонне населення чи ні). Загалом, хетське царство було однією з наймогутніших держав стародавнього світу + одна з найрозвинутіших культур і тд. Даний факт не заважав їм грабувати Вавилон і створювати проблеми Єгипту  (це вони познайомили єгиптян з колісницями і залізною зброєю, сюда ж і битва при Кадеші в якій огрібав бравий Рамзес II, коротше кажучи згадуємо Гомана)

Текст Анітти (місцевий цар м. Куссара XVIII ст. до н.е.,якому дійшло, що пора будувати імперію, почав походи і приєднання територій) – документ (глиняна табличка) написаний хетським клинописом  (13 ст до н.е), пізня копія напису який скоріше за все зробив сам цар. Одна з найбільш ранніх памяток давньохетської літератури.В тексті, від імені Анітти, описуються його перемоги і перемоги його батька, які він присвячує Богу грози + погрози ворогам+ настанови наступнику.

Літопис Хаттушілі I (один з кращих правителів Хетського царства, правив приблизно в 1650–1620 роках до н. е., боровся з нашестями хуритів (від них спас царство), вів успішні походи і т.д.  Літопис написаний аккадською мовою (міжнародною в Анатолії того часу), описуються походи царя до Чорного моря і його боротьба з хуритами. Цікавий тим, що від свого імені Хатушілі лаконічно і просто описує куди пішов, що за чим робив, де що пограбував і що спалив.  

Заповіт Хаттушілі – запис промови яку виголосив цар коли оголошував своїм наступником Мурсілі I, сильно пошкоджений текст реконструюється на основі  поєднання акадського і хетського варіантів. Загалом там описуються причини чому він віддає владу Мурсілі а не власному сину (пів текста це який поганий син, від якого він відмовляється і яка погана його мати – змія ))), тобто дружина Хаттушвілі) , інша половина це настанова на майбутнє  підданим і новому царю.

Указ Телепіну


12.01.2016; 12:14
хиты: 213
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь