пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

ЄГИПЕТ

 

Давнє царство - фіксація правителів без конкретики.

1. Палермський камінь

З чорного базальта. Записані 9 правителів додинастичної епохи. 1-5 династії. Без конкретики. Дата написання - приблизно 5 династія.

2. Саккарський список

Перелік 58 давньоєгипетських царів від Аджіба й Каа (I династія) до Рамзеса II (XIX династія), за правління якого його й було складено. Походить з гробниці зодчого Тунарі, який керував будівельними роботами Рамзеса II. Багато фараонів у списку пропущено з не завжди зрозумілих міркувань. Так, з усієї III династії згадуються тільки чотири правителі. Саккарський список, виявлений 1861 року, перебуває у зібранні Каїрського музею.

3. Напис Мечени

Головокружительная карьера з самих нізів до звання номарха (керівника провінцією). був близькою людиною до фараона (звання "відомий царю" - частіше всього це звання давали родичам).

4. Життєпис Уни

Написаний на стінах гробниці Уни в Абідосі. 25-24 ст. до н.е. Мав привілею керувати армією, яка майже завжди була тільки у фараонів. Реформував армію. Був фараоном назначеним керівником Верхнього Єгипту.

5. Життєпис Хуфхора

Керував провінцією (номарх). Знову ж таки автобіографія написана на стінах гробниці. Активну мутив діла с Нубією, вникав у місцеву політику и намагався вирішувати всі проблеми з максимальною вигодою для держави. Керував якнайменш 4 великими військовими походами.

6. Напис Піопінахта

Номарх. Керував загоном найманців, який складався з іноземців. Значні військові успіхи: 2 великих походи.

 

Середнє царство - літопис+життєпис

7. Геліопольський літопис Сенусерта І

20 ст. до н.е. На стінах храму бога Амона. Написано, як фараон робив значні подарунки храму.

8. Мемфіський літопис Аменемхета ІІ

Перераховуються його дари богам, які приходили з інших країн, тобто відомі навколишні держави (Сіна, Куш...). Згадується каральний похід армії Єгипту у Азію. Була знайдена як підставка для статуї Рамзеса ІІ. Тобто стройматеріала в Єгипті було мало, ви поняли.

9. Папірус Іпусера

У ньому йде річ про значні соціальні зміни і суспільну катастрофу, які почалися сипатися на Єгипет під час Перехідного періоду

10. Пророцтво Неферті

27-26 ст. до н.е. Адресовано фараону. Маг Неферті розповідає, що буде повний піпець, земля стане водою, а вода - землею, сонце пропаде... И, короче, все зміниться місцями. Типу ПН вітер с ПД і т.д.

 

Нове царство - починається регулярне літописання, з 18 ст. Частіше всього на папірусі, але найважливіше записували на камні.

11. Літопис Камоса

16 династія. Від 1 лиця. Зібрав величезну армію і флот. Війна з гіксосами. Став великим об’єднувачем єгипетської землі.

12. Літопис Тутмоса ІІІ.

Писалася від 1 лиця - фараона, щоб підкреслити велич володаря. Записана інформація про армагедон - про велику битву (битва під Магіддо). Але по факту інформація без конкретики, тільки загальна інформація.

13. Літопис Аменхотепа ІІ

Писалася від 3 лиця, на відміну від Тутмоса. Вів активні війни у Нубії, Сирії і Палестині. Активно давив повстання.

14. Царський список Карнаку

Записаний за правління Тутмоса ІІІ. 61 ім’я, без конкретики. Часто просто пропущені фараони, наче їх не було.

15. Життєпис Яхмоса

Вів активні бої х гіксосами. Був обдарований дарами і званнями. Керував флотом.

16. Напис Мерімара.

Життєпис Куша (в конспекте так написано, я хз. Куш это страна). Написано, що він автор був великим чиновником і намісником.

17. Реставраційний напис.

це напис, зроблений на стелі в Карнаці. Він надає нам інформацію щодо стану країни після заборони всіх богів окрім Атона
18. Новий Абідоський список.

19 династія. Записаний за правління Сеті І. Починається з першої династії і нараховує 76 фараонів. Загалом, все більш-менш ок, але пропущено декілька фараонів, спеціально. Зокрема, фараони Перехідного періоду і фараони-єретики, на кшталт Ехнатона і Хатшепсут.

19. Поема Пентаура.

Про Рамзеса ІІ. Розповідається про війну з Хеттами, у якій, наче, фараон зумів отримати перемогу без армії, а наодинці. Насправді Рамзес там епічно програв и ледь втік.

20. Абідоський список.

Був складений Рамзесом ІІ, сином Сеті ІІ. Значно гірше збергіся. Згадуються. 50 фараонів.

21. Саккарський список Тунарі.

Тунарі - зодчий не фараонського походження, але при цьому він автор. Згадується 58 фараонів. Багато пропусків.

22. Великий папірус Гарріса

Про Рамзеса ІІІ, вважається "його заповітом". Розповідається про те, яким Рамзес ІІІ був файним фараоном - ворогів перемагав, країну розвивав, торгівлю вів. Іноземці також гарно ставилися до фараона т.я. він дозволяв іноземним найманцям жити у гарнізонах разом зі своїми родинами. А жінкам він дав право вільного пересування. Короче, крутий хлопець.

23. Туринський царський список

Величезний архідетальний папірус. Веде початок від божественної епохи (де фараонами були боги, і правили вони по тисячі і сотні років кожен), а який фараон останній - невідомо, не зберіглося. Оцініть масштаби - 241 ім’я, і це тільки ті, що зберіглися. До кожного фараона поставлена точна дата його правління (навіть з місяцями і днями) і коротка характеристика правління.

 

Кушитское царство, нубійська династія - кушити продовжували називати себе царями 2 Єгиптів, хоча по факту вони правили лише Верхнім. Ренессанс єгипетської культури, повернення до старого.

24. Стела Піанхі

Розповідається про перемогу Піанхі над своїми ворогами. Всі ворожі володарі кланяться йому. Він, син бога Амона, врятував всіх і помстився за свого батька.

 25. Стела сну

Зробив Кушитський цар Аспелта. Поч як правитель обох Єгиптів, а закінчує як володар лише Куша. Описується коронація господаря Куша.

 26. Стелла обрання

яхз

27. Стела Настасена.

Настасен був фараоном під час завоювання Саши Македонського. Для нього час зупинився, і він, не зважаючі на все, продовжував іменувати себе володарем обох Єгиптів, сином Ра і так далі.

 

28. Демотична хроніка.

4 ст. до н.е. Сильний античний вплив, намагання пошуку істини, появу аналізу: "чого і як", детальний опис правителів.

29. Історія про фараону-п’яницю Амасіса.

яхз

 

Елінська доба.

30. Манефон, історія Єгипту.

Написав історію Єгипту у 3 томах на замовлення держави. Починається писати за Птолемея 1, закінчується за Птолемея 2. Його вплив чується і зараз, так як саме він розділив історію Єгипту на 3 царства і на 30 династій. 1 том: 1-12 династії, 2 том: 13-19, 3 том: 20-30.

31. Птолемей Мендеський, "Часи".

В інете ничего нет, почерк Ани не могу разобрать.

 

Римська доба. Занепад літописання.

32. Апіон. "Єгипетські книги".

Випущено 5 томів. Був активним антисемітом, що проявилося у його книгах, буцімто, євреї використовували кроваві пожертвування у ритуалах. Йосиф Флавій розкритикував його книги.

33. Херемон Александрійський. Історія Єгипту.

Був жерцем у Александрії, потім - наставником Нерона. Його праця не зберіглася.

34. Гораполлон. Ієрогліфіка

Один із останніх представників єгипетського жрецтва. 4 ст. н.е. Праця присвячена перекладу єгипетських ієрогліфів. Спочатку була написана на коптській мові, але дійшов тільки переклад. Працю переклав якийсь Філіп (невідомо хто це). Сам Гораполлон не мав реальні знання про переклад ієрогліфів, а його праця базується на елліністичних традиціях. Якщо слідкувати книзі, то перекласти ієрогліфи не вийде. Хоча певний вплив на майбутні праці щодо перекладу ієрогліфів Гораполлон все ж зробив.

 


12.01.2016; 12:14
хиты: 239
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь