пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

ЄВРЕЇ

 

Класичні єврейські історіописання

5 перших книг Тори. Їх автор – Мойсей, син Амрама.

1. «Початкова книга»(бер-решит)(хр. Книга Буття) – перша з п'яти, розповідає про початок людства. Складається з 50-ти розділів. Розповідається про зародження єврейського народу.

2. «Імена»(шеман)(хр. Вихід) – автор Мойсей,син Амрама. Описує життя євреїв в Єгипті і вихід з нього,7 єгипетських кар,

(!) Папірус Неша - передавання Мойсею скрижалів з 10-ма заповідями.  Показана богообраність єврейського народу.

3. «У пустелі»(бе-мідбар)(хр. Книга Чисел) – автор Мойсей,син Амрама.  36 розділів, описання 40 років блукання пустелею, смерть Мойсея,Арона, головний тепер – Ісус Навин. Знаходження «землі обітованої».

4. «Книга Ісуса Навіна»(сефер Єгошуа). Автор – Ісус Навин(Єгошуа бен Нун).  24 розділи, розповідає про завоювання «землі обітованої», як залили кров'ю Ханаан, Ісус Навин – достойний наступник Мойсея.

5. «Книга Суддів»(сефер шофтім) – автор Самуїл,син Ельканаха.  Судді(правителі) – послані Богом. Розповідається про обживання Ханаану,війни з сусідами, 12 крутих Суддів. Дуже багато жорстоких сцен насильства.

6. «Книга Самуїла» (сефер шмуель)( хр. 1-ша книга Царств і 2-га книга Царств) – автор – Самуїл,син Ельканаха, також Нафан і Ґад. 1 книга Царств розповідає про Самуїла,початок його пророцької діяльності, початки створення першого ізраїльського царства, Самуїл дискутує про недоліки монархії, про помазання Саула і його смерть,про конкуренцію Давида та Саула,також про втрату та здобуття Ковчегу. 2 книга Царств розповідає про Давида,його правління,про повстання його сина,про інцест між його сином та дочкою. Давид хотів зробити перепис,але Бог наслав пошесть,і цього не сталося.

7. «Перша книга Царів»(сефер мелахім алеф)(хр. 3-тя книга Царств)(11-5 ст. до Р.Х.) – автор Ахія Силомлянин. Складається з 22 розділів, розповідає про об'єднане Ізраїльське Царство,потім про розподіл на 2 – Ізраїльське та Юдейське. Розповідається про правління Соломона. Всі проблеми – через відхід від Яхве.

8. «Друга книга Царів»(сефер мелахім бет)(хр. 4-та книга Царств) (8 ст. до Р.Х.) – автор Ісая,син Амоца. 25 глав,авторство Ездри(інфа з вікіпедії). Розповідається про пророка Іллю та Єлисея, завоювання євреїв ассирійцями, захоплення Єрусалиму вавилонцями та полон євреїв. Розповідає про Ісаю,великого пророка,і його мучеництво.

9. «Книга Ездри»(сефер езра)(5 ст до Р.Х.) – автор Ездра,був виночерпієм в Арксаксеркса. Розповідає про повернення євреїв з вавилонського полону додому, відбудову храму в Єрусалимі. Ездра описує Кіра ІІ як чудового правителя. Було багато змішаних шлюбів,Ездра був проти,і шлюби були розірвані.

10. «Діяння днів»(діврей хаямім)(хр. Книга Хронік) – автор Ездра. Перша та Друга книги хронік, чи Параліпоменон. Книги хронік описують з деталями події Книг Царів(ті,проякі я писав вище). Описується загалом релігійні перепитії,обряди і всяка така двіжуха. 

11. «Іудейська війна» - Йосиф Флавій. Він єврей,мав хорошу освіту(єврейську,грецьку),їздив до Риму захищати священників і все порішав, під час повстання євреїв потрапив в полон до майбутнього імператора Веспасіана. Щоб вижити,став його перекладачем, після падіння Єрусалима поїхав до Риму,де став громадянином. Пише про себе в 3 особі.Вчителі Церкви(Євсевій Кесарійський,наприклад) чудово відгукуються про нього.Книга з 7 томів,грецькою мовою, написана в 75 р після Р.Х., про повстання євреїв,е пояснював,чому повстання почалося, і як відбувалося. Самому повстанню присвячено 5 книг,а подіям,що передували їм – 2.

12. «Іудейські старожитності» - Йосиф Флавій(дивись вище). Праця з 20 книг,грецькою,написана або 93 або 94 р. Розповідає про події,які описуються в Старому Заповіті, аж до Повстання євреїв(66-71 р). Відома тим,що згадує Ісуса з Назарету. Писалося для греків,щоб ті прошарили,що жиди – чоткі.

13. «Моє життя»(Автобіографія) – Йосиф Флавій(див. вище). Написана як доповнення до попередніх двох книг, де захищає свої рішення як керівник Галілеї. На нього наїжали в якійсь праці,що він почав повстання. Йосиф доводив,що то не він. Книгу часто приєднують як 21-шу  до «Іудейських Старожитностей»

14. «Про давність іудейського народу. Проти Апіона» - Йосиф Флавій(див. вище). Вимахується,що історія жидів краща ніж греків і римлян,заперечував походження жидів з Єгипту. Апіон,граматик з Александрії,кинув пред'яву жидам,що ті не поклоняються Нерону як Богу. Йосиф же доводив, що жиди норм і захищав мойсеєві закони.

(!)Жизнєнна історія: Трагедія Масади. Масада – остання фортеця. Захисники не здавалися,поділилися на групи по 10 людей,і убивали один одного. Останній захисник умертвив себе сам. Це двіжуха під час війни жидів з Римом.

15. «Записи»(гіпомнемата)(Історія Єгезіппа) – Єґезіпп. Його твори не збереглись,сам він з Коринфу,жив в Римі. Виступав проти єресей. Записав в 5 книгах апостольську традицію. Мав свою версію Нового Заповіту. Дійшов в уривках.

16. «Витвір Йосифа»(йосиппон) – Йосиф бен Ґоріон. Один з лідерів повстанців під час війни з Римом. Доля невідома. Книга розповідає про події від 539 по 73 роки. Все – історія єврейського народу.Є думка,щ обула декілька авторів,оскільки йосиппон дописувався.

17. «Книга наступництва»(сефер ха-каббала). Автор Абрахам ібн Дауд. Богослов,філасаф,астроном.Жив в Іспанії 11 ст. Праця написана 1161 р. Пропогував закони Мойсея.

18. «Великий світопорядок»(седер олам рабба). 3828 р.-

19. «Малий світопорядок»(седер олам зута).

20. «Жезл Єгуди»(шевет єгуда).Автор Шломо ібн Верга. Нар. в Іспанії. Пише,що інквізицію створили для того, щоб перетворити(?) неофітів,щоб стали до кінця християнами(я хз,хрінь якась).

21. «Розумні промови»(Імрей біна). Автор - Азарія бен Моше деї Россі.Жив в Італії,вчений,історик,подорожував по Італії. Книга розділена на 60 глав. Новий погляд на єврейську історії з залученням неєврейських джерел.Читав латиною.

22. «Чорна безодня»(явен мецула). Автор -  Натан Нате бен Мойсей Ганновер. Його батька вбили під час повстання Хмельницького. Мав хорошу освіту. Знав латину і українську(!!).Їздив по Европі.  Праця 1653 р. Описував події повстання Хмельницького. Всі біди жидів – від непослуху Бога.

23. «Важкі часи»(йок хаїтім).Автор – Мейер бен Самуель.поет і хроніст.Видана 1650 р. Віршована хроніка. Розповіді про війну Б.Хмельницького. Жив в Замості.

24. «Сувій тягарів»(мегілат ефа).Автор – Саббатай Гакоген.Був раввином, жив в Польщі,Чехії,описав в цій праці повстання Хмельницького.

25. «Усна оповідь»(давар  сефатхаїм).Автор – Давид бен Елізер Лехио. Єврей-кримчак, Лехіо означає походження з Польщі. Твір про історію Криму,складалася з 53 розділів. Рамки цієї історії - (1681—1731).

 

 

 


12.01.2016; 12:14
хиты: 221
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь