пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

Класичне китайське історіописання епохи Цин.

Література, що існувала в період від династії Хань до династії Сунь (206 р до н.е. - 589 рр. Н.е.), відзначена такими особливостями: з одного боку, з'явилася явно більш індивідуалізована поезія, з іншого боку, виникло критичне ставлення до словесності, її теоретичний аналіз з боку вчених:

Роздуми про мистецтво листи, такого важливого в очах вчених, з'явилися вже в древніх текстах разом з численними зауваженнями щодо поезії. Поезію стали систематизувати, починаючи з III ст. н.е., коли з'явився «Трактат про літературу» («Дяньлунь луньвень») Цао Пі (188-226 рр.), що поклав початок довгій і дуже плідною традиції створення текстів про вень (слово, що має три основні значення: «письмовий» - на противагу усному, «культурний» - на противагу грубому і «вчений» - протиставлений військовому

Епоха пізньої Хань (25- 220 рр.) І пізніші століття були свідками розквіту нових літературних форм, наследовавших одночасно і класичну традицію, що поєднала філософські тексти, історичні хроніки і давню практику, яка ставила окремим ученим в обов'язок збирати та оформлювати письмово, літературною мовою « історії, розповідає в народному середовищі ».

Якраз в цей період з'явилися дуже вишукані «чисті розмови» (цінтань) - збірка «Нове дзеркало світу» («Шішо синню»), складений Лю Іціном (403-444 рр.), Являє нам витончений варіант відгомону цих розмов, повний натяків і відсилань. 

Історія - це «єпархія» двох найбільших авторів: Сима Цяня з його «Історичними записками» (141-86 рр. До н.е.) і Бань Гу (32-92 рр.) З його "Історією династії рання Хань» .

Новаторство історіографічного підходу Сима Цяня полягає в тому, що він виходить за межі «придворної» історії династичного характеру. Ця форма була закладена ще до нього і, природно, продовжувала існувати: див. Офіційна історія династії Хань, Ханьшу, була написана Бань Гу, вона оформлена по династическому принципом і переслідує більш вузькі завдання.

Ранні літописи доханьского періоду характеризуються прагненням їх авторів лише зафіксувати події, не даючи їм будь-якої інтерпретації. Питання про історичні залежностях і закономірності тоді ще не був поставлений. Частково це було пов'язано з тим, що проведення такого аналізу стає можливим лише в міру накопичення певного обсягу відомостей. Сима Цянь виявився першим в Китаї і одним з перших у світі, хто зробив спробу систематизувати історичні дані, узагальнити їх і зробити певні висновки. В дослідженні Сима Цяня розглянута вся історія Китаю від міфічних часів і до II століття до н. е., що в сумі становить не менше двох тисяч років. У книзі придворного історіографа налічується 130 глав і більше 500 000 ієрогліфів - надзвичайно об'ємний працю, що не мав аналогів і прецедентів у сучасній йому науці. Розвиток китайської історіографії фактично вступило в нову фазу з появою «Історичних записок»; зріс інтерес до історичної науки, її позиції зміцнилися

Сима Цянь прагнув зрозуміти логіку підйому і падіння династій і пояснити принцип буття Піднебесної. Передбачає тематичну розбивку: розділи з музики, церемоній, календарів, віруваннями, економіці, а також докладні біографії ( ле чжуань).

БАНЬ ГУ: Так як китайські імператори дуже серйозно ставилися до історії, то спроба складання династийной історії без найвищого повеління ледве не коштувала Бань Гу життя, від наслідків доносу його врятувало лише заступництво його брата, який служив при імператорському дворі. Після довгих турбот, домігшись аудієнції у самого Сина Неба, Бань Гу був, нарешті, не тільки прощений, але й отримав доступ до імператорським архівам. Протягом 20 років (з 62 по 82 роки) Бань Гу написав «Історію династії Хань» зі ста глав, після чого ця праця був представлений імператору. Ще до її завершення Син Неба, що оцінив літературний талант Бань Гу, доручив йому скласти огляд знаменитих дискусій між вченими-конфуцианцами, що велися тоді в палаці в Залі Білого тигра.

21. 


12.01.2016; 12:03
хиты: 218
рейтинг:0
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь