пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

Історіописання Давньої Вірменії. Виникнення вірменомовного історіописання

.

До V ст. вірмени не мали власної писемності,тому ці праці вважаються преамбулою до вірменського історіописання.

1.Мар Абас Катіна (Мараба Мцунський)«Історія Вірменії».

Давньосирійський історик,жив в рамках 2-4 ст. після Р.Х.. Був секретарем царя. Праця не збереглася,відома цитатами в інших авторів.

2. Агафангел – «Історія навернення вірменів в християнську віру»

Жив чи то в 4,чи то в 5 ст. після Р.Х.. Був секретарем царя Трдата ІІІ. Двоюрідний брат Агафангела – св. Григорій Просвітник(вірмени його дуже люблять). Книга детально описує події з правління Трдата і Григорія. Багато інфи з історії Вірменії. Пише в праці про свого братішку Григорія. В праці 5 частин.

______ ВИНИКНЕННЯ ВІРМЕНСЬКОГО ІСТОРІОПИСАННЯ___________

В 405-406 роках Месроп Маштоц(вчений,монах) створює вірменський алфавіт. Це було зроблено для зміцнення християнської релігії в Вірменії(на той час її поділили Рим і Персія),яка була першою країною,де офіційно визнано християнство як державну релігію(у 301р.), також для перекладу Біблії та богослужебних книг. Також почали створювати вірменські національні школи. Завдяки створенню алфавіту, відбувається розвиток вірменської літератури й поезії з раннього Середньовіччя. Першими зразками саме вірменомовного історіописання були:

1. Корюн«Житіє Маштоца».

 Автор був учнем Маштоца, навчався в Константинополі. Праця написана в 5 ст.,де описане життя і діяльність Маштоца(учителя автора),історія створення вірменської,грузинської писемності,виникнення літ-ри на цих мовах.Ця праця – перша оригінальна пам'ятка вірменської літ-ри.

2.Єгіше – «Про Вардана і війну вірменську»

Вірменський історик,жив в 5-6 ст. Був секретарем Вардана. Пішов в чернецтво. В праці 7 розділів. Охоплює 35 років історії Вірменії. Описує «війну Варданана». Був учасником легендарної(!) Аварайрської битви,яку описав.Праця написана на прохання Вардана.

3. Газар Парпеци(Лазар Парбеци) - «Історія Вірменії».

Монах,жив в 5 ст. Мав гарну освіту,вчився в Візантії,був ріднею з Мамікоянами(правителі деяких областей Вірменії). Праця написана на основі праць попередніх чуваків.В праці 3 частини,описував іст. Вірменії з 387 року(розділ Вірменії між Візантією та Іраном).2 і 3 частина присвячена вихваленню Мамікоянів і Вардану, де змальований як мученик за віру.

4. Мовсес Хоренаці(Мойсей Хоренський) – «Історія Вірменії».

Жив в 5 ст. Хоренаці,бо з села Хорен. Навчався в Едессі і Александрії. Знав як мінімум 3 мови. Був учнем Маштоца(так каже Рубель,але то неправда,так вважає більшість учених). Мовсеса називають «Батьком вірменської історіографії». Праця потужна,багато унікальної інфи з міфології, язичництва, народної творчості,внутрішніх подій в країні. Праця ділиться на 3 частини. «Вірмени з'явилися раніше євреїв»(так сказав Рубель). Вважається,що в праці багато анахронізмів,тому можливо автор жив ізніше – 7-9 ст.

5. Фавстос Бузанд«Історія Вірменії».

Жив в 5 ст. Сам з Візантії. Не знав подій всесвітньої історії. Праця з 6 книг,перші дві не збереглися. Поділена на декілька частин по хронології. Швидше епічна,аніж історична. Цінна інфа з невідомих джерел,якої більш ніде нема(соц. струк-а., Церква,усна творчість).

 


12.01.2016; 12:03
хиты: 232
рейтинг:+1
Гуманитарные науки
история
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь