пользователей: 30398
предметов: 12406
вопросов: 234839
Конспект-online
РЕГИСТРАЦИЯ ЭКСКУРСИЯ

4 курс 2 семестр:
» гена
» мартинов
» дек
» дек 2
» дек 3
3 курс 2 семестр:
» СССР
» ccch 2
3 курс 1 семестр:
» CИД
» СИД 2
» rubel
» Папенко
2 курс 2 семестр:
» Мотрук
» СИТ
» Котляров
» Мельничук
II семестр:
» второй модуль Россия
» Первый модуль Россия
» Давня
» Екзамен Українська Етнологія
» English
» Античність
» етнологія
» Первый модуль Этнология
» первый модуль - нова история Украины
» первый модуль - нова история Украины 2
» второй модуль философия
» Українська мова
» Спецкурс - греки
I семестр:
» История первобытного общества
» История Древнего Востока

Художня культура Росії в ХІХ - на поч. ХХ ст.

ПОЧ. 19 СТ. У літературі відбувається перехід від класицизму – сентименталізму -  романтизм - реалізму. Представниками сентиментал. були поет Державін та письменник та історик Карамзін ( Бедная Лиза), але цей напрям змінив романтизм, що проявився в період 1812 року. Особливостями рос. Романтизму стали: інтерес до нац. Самобутності і історії, і особистості лідера (В. А. Жуковського, А. А. Бестужева-Рюмина). В другій третині 19 ст. в літературі – реалізм ( Пушкін, Лермонтов, гоголь, некрасов) Правдиве відображення дійсності, увагу до простої, «маленької» людини, роздуми про долю народу.

Театр і музика. Зростання ролі театру. Утворення Малого і Великого Московського театру.В Петербурзі великими театрами були Маріїнський і Александрійський. Відомими акторами були Щепкін, що заклав початок традиції театральної школи. В музиці розвиток народних традицій, звернення до патріотичн0-історичних сюжетів. (Глінка «Іван Сусанін»)

Архітекрута і скульптура. Утворення російського ампіру, характерним було поєднання монументальності і багатого орнаменту. В подальшому зникнення єдиного стильового характері. Домінуваня бажання створювати арх.. ансамблі. ( Захаров – зд. Адмиралтейства), (Ворохин – Казанский собор, зак. Невський проспект). Жильярли (реконст. Після пожежі 1812, МГУ).

Скульптура, відображення в архітектури, інтерес до пам ячників ( Орлов- пам. Кутузову і Баркалаю в СПб), (Мартос – Мінін і Пожарський).

Живопис:  звернення до життя народу, особливо у творах Веніцеанова. Класичні мотиви присутні у творах Брюлова, який звертається до античних мотивів. Портретист – Кипренский (галерея героїв 1812).  Відкривається училище живопису в москві.

ДР ПОЛ. 19 СТ. створення високохудожніх творів. Література: досягнення світової класики-Достоєвський, Салтиков-Щедрин, Толстой, Тургенев. Акцент на гуманізм, народність.

Театр:  створення п’єс Островським А. М. ставляться в Малому театрі. Формування на драматургії Остр. Садовського.

Музика: формування російської музичної школи. Утворення Могучої кучки ( Мусоргский, Бородин, іт д.) Творчість Чайковсього, постановка балетів: Лебедине озеро, Щелкунчик. Опери Євгеній Онегін.

Живопис: утвердження реалізму( соц.-побутовий). Особливо після бунту чотирнадцяти (випускники не хотіли писати дипломні на тему міфології) і утворили окреме товарищество передвижников – Рєпін(Запорожці до турецького султата, бурлаки на волзі). Значне місце займав історичний жанр (Васнецов) і пейзажі (Шишкін) .

Скульптура: творчість Атокольського ( скульптурні портрети Нестора, Петра 1). Монументальна скульптура – пам ячники Пушкіну і Лермонттову. Микешин ( геній) – Тисячелетие россии в Новгороді.

Архітектура: на розвиток вплинув будівельний бум. Зовнішній вигляд міста визначали тепер не палаци а громадські споруди (анки вокзали). Тому притаманне змішування стилів. Будівництво торгових залів, історичних музеїв.

20 ст. У літературі: розвиток критичного реалізму ( Горький, Чехов, Куприн). Розвиток напрямків модернізму (символізм-блок) акмеїзм – Ахматова, Мандельштам, футуризм Маяковский. Розвиток кінематографу, відкриття ілюзіонів, початок зйомок фільмів. У музиці творчий розвиток: композитори Рахманін, виконавець Шаляпін. Театр: Заснування Мхату – Станіславським, Немирович-Данченко. Живопис: продовження діяльності передвижников (Іванов, бродский) . Відхід від проблематики передвижников, пошуки власної жанрової тематики: (Врубель – фантастика), набуває поширення авангард (малевич). Архітектура: стилі модерн,  неокласицизм,  неросійський стиль. У таких стилях будувались головні вокзали імперії. Скульптура: статуї Федорову, Александру 3 і т д.

 

 

25.


23.06.2015; 21:00
хиты: 208
рейтинг:0
для добавления комментариев необходимо авторизироваться.
  Copyright © 2013-2024. All Rights Reserved. помощь